hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Costa Concordia son yolculuğuna çıktı

    Costa Concordia son yolculuğuna çıktı
    expand

    İtalya'nın Toskana Bölgesi açıklarında batan Costa Concordia'nın enkazının yüzdürülmesine başlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    13 Ocak 2013 gecesi Giglio Adası'nın birkaç metre açığında, 4 bin 200 yolcu ve mürettebatıyla kayalıklara oturarak 32 kişiye mezar olan Costa Concordia 922 gün sonra son yolculuğuna çıktı.
    Geçen Eylül ayında Parbuckling yöntemiyle dik konuma getirilen 290 metre uzunluğundaki geminin yeniden yüzdürülmesi için detaylar üzerinde çalışılıyordu. Karadan açığa çekilen ve deniz seviyesinden 17.5 metre yükseltilen kruvaziyerin gövdesine hava tankları yerleştirildi.

    Gemi, sabah yerel saatle 09.00'dan itibaren kuzey batı yönünde 180 derece döndürülmeye başlarken bu sırada kendisine son yolculuğunda eşlik eden römorkörler de uzun süre sirenler çalarak gemiyi selamladı. Aynı anda adadaki 3 kilise de çanlarını çaldı.

    Yaklaşık 2.5 saat süren bu işlem ardından gemi, 2 römorkörün yardımıyla 190 deniz mili uzaklıktaki Cenova'ya doğru çekilmeye başlandı. 4 gün sürecek yolculuk boyunca Costa Concordia'nın içinde 12 kişiden oluşan teknik bir ekip de yer alacak.

    Tatil için uzaya gitmek iyi bir fikir mi?

    Fransa endişeli

    Gemi, Fransa'nın Korsika Adası'nın 25 kilometre açığından da transit geçiş yapacak. Fransız hükümeti, geminin özellikle çevre kirliliğine yol açabileceği endişesini taşıyor. Bu nedenle gemi kendi karasularından çıkana kadar Fransız donanmasına ait bir gemi de onu takip edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    22 ayda parçalanacak

    9 yıl önce 450 milyon Euro'ya (1.30 milyar Lira) inşa edilen lüks geminin enkazının kaldırılması ve parçalanması 1.5 milyar Euro'ya (4.32 milyar Lira) mal olacak.

    Cenova'nın Voltri limanındaki parçalama işlemlerinin 22 ay sürmesi bekleniyor. Cenova Limanı'na götürülerek parçalanacak 114 bin tonluk kruvaziyerin yüzde 80'lik bölümünün geri dönüşümde kullanılacağı belirtildi.

    Mutlaka izlemeniz gereken 100 film

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow