hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Irak ve Kürdistan'ın güvenliği Türkiye için hayati"

    Irak ve Kürdistanın güvenliği Türkiye için hayati
    expand

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile basın toplantısı düzenledi.Davutoğlu, " Kürt bölgesinin güvenliği Türkiye için önemlidir. Irak'ta hiçbir kesim siyasi yapıdan dışlanmamalıdır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile petrol ticareti, bölgesel sorunlar, güvenlik konularının ele alındığı toplantıdan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
    Erbil'deki Başbakanlık konutunda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Davutoğlu, "Başbakan olarak Bağdat ve Erbil'e ilk ziyaretimi yapmaktan memnuniyet duyuyorum. Irak'ın genelinde güvenlik sorunu var. Ele aldığımız konularda 4 husus önem taşıyor. Bir insanı durum. DAİŞ'in saldırıları neticesinde 2 milyona yakın mülteci yerinden oldu ve büyük kısmı da Irak Kürdistan Bölgesi'ne girdi. Türkiye'de de Suriye ve Irak'tan 2 milyon kardeşimiz ağırlıyoruz. İnsani yardımlarımızı arttırarak sürdüreceğiz. İkinci alan güvenlik alanı. DAİŞ'in son aylardaki artan saldırıları sonrası güvenlik konusunu geniş kapsamlı ele aldık. Irak'ın güvenliği Türkiye için hayati. Kürt bölgesinin güvenliği de Türkiye için önemlidir. Üçüncüsü siyasi husus. Irak'ta yeni bir hükumet göreve başladı. Bağdat'ta olumlu bir atmosfier gördüm. Irak'ta bütün grupların siyasi yapıda hak ettiği alana kavuşması hepimizin tercihidir. Irak'ta hiçbir kesim siyasi yapıdan dışlanmamalıdır. Dördüncü alan ekonomik işbirliği alanı. Irak ile 8 milyar dolarlık ticaretimizin 4 milyar dolarını Kürt bölgesi ile yapıyoruz. 1500'den fazla Türk şirketi var. 100 binden fazla vatandaşımız burada. İşbirliğimizi güçlendireceğiz" dedi.

    "Güvenlik desteği devam edecek"

    Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sınır bölgemiz olduğu için Kürt bölgesinin güvenliği bizi doğrudan ilgilendirir. Vereceğimiz güvenlik desteği artarak devam edecek. Irak güvenliği Türkiye için hayatidir" dedi.Türkiye'den yeniden peşmerge geçişi olup olmayacağına ilişkin soruyu cevaplayan Davutoğlu, "Burada Ortadoğu'daki gelişmeleri kapsamlı ele aldık. Kobani'ye peşmerge geçişine izin vermemiz aramızdaki güven ilişkisinin çarpıcı bir yansımasıdır. Zira bu bölgeler bir taraftan bize komşu bir taraftan Irak içinde Kürt yönetimine komşu. Ortak hareket etmemiz son derece doğal. Bundan sonra da gerektiği zaman gereken her yerde birlikte tedbir almaya devam edeceğiz. Enerji dosyasında herkes akılcı davranırsa herkes karlı çıkar. Anlaşma sağlanırsa en çok Türkiye bundan memnun olur. Bunun için elimizden gelen gayreti gösteririz ama Türkiye'nin enerji ihtiyacı açık ve Türkiye verdiği sözlerde daima durmuştur" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Hakan Fidan'ın eşlik etmesi doğandır"

    Bir gazetecinin MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ziyarete eşlik etmesine ilişkin sorusunu cevaplayan Başbakan Davutoğlu, "Sayın Hakan Fidan'ın bana eşlik etmesi doğaldır, güvenlik söz konusu olan her yerde istihbarat da asli unsurdur" dedi.

    Geçiş güzergahları trafiğe kapatıldı

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, basın toplantısının ardından cuma namazını kılmak üzere Erbilli Türkmen işadami Celil Hayat'ın kendi adına yaptırdığı camiye geçti. Davutoğlu'nun ziyareti nedeniyle Erbil'de güvenlik güçleri de alarma geçirildi. Davutoğlu'nun geçeceği yollar trafiğe kapatılırken, şehrin genelinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu Celil Hayat Cami"sine gelişinde de Başbakanlık koruma timleri ve Kürdistan Bölgesel yönetiminin özel kuvvet askerleri korudu. Davutoğlu'nun Erbil'de gittiği yerlerde de Barzani'nin oğlu Mensur Barzani komutasında bulunan 1'inci Özel Kuvvet Komutanlığı askerleri güvenlik önlemi aldı. Cuma namazından sonra bekleyen kalabalığı selamlayan Davutoğlu, daha sonra yoğun güvenlik önlemleri altında camiden ayrıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davutoğlu'nun makam aracına Kürdistan bayrağı takıldı

    Başbakan Davutoğlu'nun Erbil'de kullandığı makam aracında da ilginç bir ayrıntı göze çarptı. Davutoğlu'nun kullandığı Erbil plakalı makam aracının soluna Türk bayrağı takılırken, sol tarafa ise Irak ve Kürdistan Bölgesel Yönetiminin bayraklarının takılı olduğu görüldü.

    IŞİD Akdeniz kıyısına indi!

    Obama beş milyon kaçak göçmeni rahatlattı

    Kolomb ve kubbe tartışmasının kaynağı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow