hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Edward Snowden: "ABD hükümeti beni öldürtmek istiyor"

    Edward Snowden: ABD hükümeti beni öldürtmek istiyor
    expand

    ABD'nin casusluk faaliyetlerini, müttefik ülkelerin liderlerine varıncaya kadar yürüttüğü dinleme faaliyetlerini dünyaya açıklayan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden, ABD hükümetinin kendisini öldürtmek istediğini iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk kez bir televizyona röportaj veren Snowden, Alman Birinci Televizyon kanalı ARD'ye yaptığı açıklamada, ABD gizli istihbarat servisi çalışanlarının Buzz Feed internet sitesine yaptıkları açıklamaya göre, ABD hükümetinin kendisini öldürtmek istediğini ve bu yönde tehditler aldığını kaydetti.

    Söz konusu internet sitesinde yer alan makaleye atıfta bulunan Snowden, "Bu kişiler, hükümet yetkililerinin kafamda bir kurşun görmek, marketten çıktığımda beni zehirlemek ve duşun altında ölümümü izlemek istediklerini belirtti" dedi.

    Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonunun NSA tarafından dinlendiği iddialarına da değinen Snowden, "Alman hükümetinin niyetini bilmek isteyen birinin, yalnızca Merkel'i izlemiş olması, danışmanlar, diğer tanınmış hükümet üyeleri, bakanlar ve hatta yerel hükümet üyelerinin bu faaliyetlerin dışında tutulmuş olması pek mümkün değil" diye konuştu.

    ABD'nin ekonomi casusluğu yaptığı konusunda da şüphesi olmadığını vurgulayan Snowden, NSA ile Alman dış istihbarat servisi BND arasında yakın bir işbirliği olduğunu sözlerine ekledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Edward Snowden'a Rusya tarafından verilen 1 yıllık iltica süresi ağustosta sona erecek. Snowden'ın, sürenin uzatılması için başvurması veya başka bir ülkeye iltica talebinde bulunması bekleniyor.

    Almanya iltica hakkı vermeyecek

    Öte yandan, Almanya'nın Snowden'e iltica teklifinde bulunmayacağı bildirildi. Hükümet Sözcüsü Yardımcısı Christiane Wirtz, Federal Basın Merkezi'nde yaptığı açıklamada, "Snowden'in Almanya'ya iltica etmesi için gerekli önkoşullar yeterli değil" ifadesini kullandı. Wirtz, bu konuyla ilgili hukuken bir değişikliğin olmadığını belirtti.

    Snowden'in Rusya'daki oturma izni Ağustos'ta dolacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow