hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'ın KKTC ziyareti Rum basınında

    Erdoğanın KKTC ziyareti Rum basınında
    expand

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk yurtdışı gezisini KKTC'ye yapmasıyla ilgili haberler, Rum gazetelerinin manşetlerinde yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KKTC'de yapacağı açıklamaları büyük bir merakla bekleyen Rum basını Erdoğan'ın açıklamalarını, "Güney'de duyulan hayal kırıklığını yansıtacak" başlıklarla manşetlerine taşıdı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis'in kendisine gönderdiği mektubu almadığını söylemesine içerleyen Rum gazeteleri, Erdoğan'ın “alaycı üslup kullandığını ve küstahlık ettiğini" iddia etti.

    Güney Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan Fileleftheros gazetesi, "Erdoğan'ın 'Yeni Çıkarması'... Cumhurbaşkanı Seçilmesine Yatırım Yapanlara Acil İniş Yaptırdı... Atina ile de Cephe Açtı... Hedefi İki Devlet Çözümü... Anastasiadis'in Mektubunu Kaybetti" başlık ve spotlarıyla, manşete çektiği haberini fotoğraflarla da destekledi.

    Gazete Erdoğan'ın KKTC'de yaptığı konuşmaların, Türkiye'nin Kıbrıs sorunundaki değişmez ve belirlenmiş pozisyonunun değişmediğini teyit ettiğini belirterek, "Erdoğan her istikamete, istediği çözümün iki devlet çözümü olduğu mesajını verdi. Kısacası Türk yaklaşımına göre, yeni düzeni 'iki kurucu devlet' oluşturacak" ifadesine yer verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ada'ya ayak basmadan mesaj göndermeye başladı"

    Erdoğan'ın daha Ada'ya ayağını basmadan sürekli Atina'ya mesajlar göndermeye başladığını belirten gazete, “Bunlar, işgal kuvvetini, garantör ülke olarak Yunanistan'ın uluslararası yükümlülükleriyle eşitlemeye çalışan mesajlardı" iddiasında bulundu.

    Gazete bütün bunların, bazı üçüncü tarafların Erdoğan'a yatırım yaptığı bir zamanda gerçekleştiğine işaret etti.

    Gazete, Erdoğan'ın, Kıbrıs sorununda hareket etme 'serbestisi' kazanması için Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerini bekleyenlere zorunlu iniş yaptırmaya özen gösterdiği yorumunu yaparak, üçüncü taraflara, "BM'den de garantör ülkelerden de ABD'den de bir adım önde olmakta kararlıyız" mesajı gönderdiğini belirtti.

    “Erdoğan suyu Rum tarafı için yem olarak kullanarak, Türkiye'den getirilecek su ile 'oynadığı', doğal gazın ise bütün Kıbrıslılara ait olduğunu savundu" görüşünü ileri süren gazete, birinci sayfasında "Anastasiadis'in Mektubunu Kaybetti" başlığı ile kullandığı, Erdoğan için Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenen askeri tören sırasında çekilmiş bir fotoğraf altına ise şunları yazdı:

    "Erdoğan Kıbrıs Cumhuriyeti fonksiyonsuzdur yaklaşımını teyit ederek, Başkan Anastasiadis'ten hiçbir mektup almadığını söyledi. Türk Cumhurbaşkanı, Evangelos Venizelos'un kendisine mesaj getirdiğini duymamış gibi gözükerek 'Bana öyle bir mektup ulaşmadı... Başkalarının mektupları geliyor' cevabını verdi."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazete "İki Devlet' İle İniş... Ankara'nın Yeni-Sultanı Görüntüyü Küstahlıkla Netleştirdi... Anastasiadis'in Mektubunu Kaybetti" başlığıyla iç sayfasından detaylandırdığı haberinde, KKTC'de yaptığı konuşmalarda iki devlet çözümünden söz eden Erdoğan'ın Yunanistan'a sorumluluk yüklerken, Anastasiadis'in Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos aracılığıyla gönderdiği mektubu almadığını "küçümseyici bir tavırla" dile getirdiğini yazdı.

    Fileleftheros Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC'de yaptığı konuşmaların satır başlarını okurlarına şöyle aktardı:

    "1-Çözüm şekli konusunda alaycı bir üslup kullanarak aslında iki devlet çözümüne göndermede bulundu. 'Kıbrıs Türk tarafının, BM parametreleri temelinde yeni bir işbirliği gibi iki toplumlu (federasyon), siyasi eşitlik, iki kurucu eyalet çabalarını destekliyoruz' dedi. Kısacası, aslında 'iki mevcut devlet' yeni düzende birlikte var olsun dedi, hemen ardından da şunları ekledi: 'İki eyalet çözümü kabul edilmedikçe buna olumlu bakmamız asla mümkün değildir. Federasyonun yapısını ancak üzerine bina ederek kabul ederiz.'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2-Doğalgazın bütün Kıbrıslılara ait olduğunu söylerken, bölgeye yeniden gelen Türk gemisi 'Barbaros'un araştırmalara devam edeceğini açıkladı.

    3-Ankara'dan, daha 'işgal bölgeleri'ne ulaşmadan, Yunanistan'a sürekli; Türkiye'nin yaptığı gibi, Kıbrıs sorununun çözümü yönünde çalışması mesajları gönderdi. Londra'ya da mesaj gönderdi. 'Hem Yunanistan hem İngiltere bizim gösterdiğimiz samimiyetin aynını göstermelidir' dedi.

    4-Bilinen doktrinini tekrarlayarak, 'BM'den, garantör ülkelerden, ABD'den, herkesten bir adım önde olmakta kararlıyız' diyerek mesajlarının muhataplarını genişletti.

    5-Anastasiadis'in, Yunan hükümeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Evangelos Venizelos'un getirdiği mektubunu almadığını söyledi. Tayyip Erdoğan gazeteciye 'Bu mektubu kim getirdi?' diye sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazeteci 'Venizelos' cevabını verince Türk Cumhurbaşkanı şunları söyledi: 'Bana öyle bir mektup ulaşmadı. Başkalarının mektupları geliyor."

    "Yeni sultan Erdoğan herşeyi kendine istiyor"

    Diğer bir gazete Simerini manşet haberine, "Hem İki Devlet Hem Doğalgaz Yarı Yarıya... Yeni Sultan Erdoğan Her Şeyi Kendine İstiyor... Kışkırtıcılığı ve Küstahlığı Tavan Yaptı" başlığını attı, özetle şunları yazdı:

    “Kıbrıs sorununun perspektifiyle ilgili ümit verici herhangi bir şey getirmemekle kalmadı, sözleri ile sorunun kabul edilebilir çerçevede halledilmesiyle ilgili her türlü ümidin üzerine çizik attı.

    İşgal bölgelerine dün düzenlediği yasadışı ziyareti sırasında iki devletten söz etti ve sahte devletin önümüzdeki on yıl içerisinde ilgi merkezi haline geleceği ve kişi başına düşen gelirini ikiye katlayacağına ilişkin uzun vadeli planını açıkladı.

    Türkiye'nin, Kıbrıslı Türkleri azınlık haline getirecek bir Kıbrıs Rum hükümetine asla müsaade etmeyeceğini yineledi. İşgal bölgelerine suyun ve elektriğin iki-üç ay içinde geleceğini, bunların yalnız Kıbrıs'ın Kuzey bölümü için olmadığını söyleyerek alicenaplık gösterdi. Kıbrıs MEB'indeki doğal gazın ve petrolün Kıbrıslı Türklere de ait olduğunda ısrar etti.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKTC ziyaretine Yunanistan'dan tepki

    Türk Cumhurbaşkanı'nın küstahlık gösterdiği nokta, Başkan Anastasiadis'in Yunanistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Evangelos Venizelos aracılığıyla kendisine gönderdiği mektup konusundaydı. Öyle bir mektubun kendisine ulaşmadığını vurgulayarak haberi olmadığını söyledi ve ironili bir şekilde 'başkalarının mektupları geliyor' dedi.

    Erdoğan büyük barıştırıcı göründü ve Yunanistan'ı, Ankara'nın tavrından örnek almaya ve aynı samimiyeti göstermeye çağırdı. Erdoğan'ın yasadışı ziyaretine, Kıbrıs sularında Karpaz açıklarında Türk gemilerinin kışkırtıcı varlığı eşlik etti."

    "Su ve elektrik enerjisiyle tam bağımlılık"

    Politis fotoğraf destekli manşet haberine “Su ve Elektrik Enerjisiyle Tam Bağımlılık... Erdoğan, Ümitleri Dağıtarak Kızını Görmeye Geldi... Anastasiadis'in Mektubunu Almadı... 'Devlet Yapılarını' Takviye Politikası" başlık ve spotlarını attı.

    Gazete Erdoğan'ın dün KKTC'de yaptığı açıklamalarında, Türkiye'den getirilecek su ve elektrik enerjisine atıfta bulunarak ve KKTC'nin devlet yapılarının takviyesine yardımcı olmak istediğini söyleyerek KKTC'nin Türkiye'ye tam bağımlılığı politikasını açıkladığını savundu.

    Erdoğan: "Ruhban Okulu'nu açmak zor değil ama..."

    Kıbrıs sorununda ise Erdoğan'ın bilinen görüşlerini tekrar etmesinin dışında, Türk tarafının sabrının da bir sınırı var diyerek Ankara'nın B planı üzerinde çalıştığı imasında bulunduğunu belirten gazete Yunanistan'ın rolünü de defalarca işaret eden Erdoğan'ın dörtlü konferans fikri ile Yunanistan'ı yeniden masaya getirme olasılığına çalıştığını yazdı.

    Alithia da haberi fotoğraf destekli olarak manşetten verdi. Gazete haberini şu başlık ve spotlarıyla okurlarına aktardı:

    “Tayyip Erdoğan Yeni Hiçbir Mesaj Olmadan... Türk Cumhurbaşkanı Bilinen Tezlerini Tekrarladı... Kıbrıs'ın İşgal Altındaki Bölümünden, Anastasiadis'in Mektubunu Almadığını, Ankara'nın Kıbrıs Sorununa Adil, Sürdürülebilir ve Kapsamlı Çözümü Desteklediğini Söyledi... Türkiye-Sahte Devlet İlişkisini Anne-Bebek İlişkisine Benzetti."

    Haravgi birinci sayfasından fotoğraf desteğiyle verdiği haberine "Erdoğan İki Kurucu Devletli Federasyon İstiyor... Anastasiadis'in Mektubunu Almadığını Söylüyor" başlığını attı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow