hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gazze'de üç günlük insani ateşkes 2 saat sürdü

    Gazzede üç günlük insani ateşkes 2 saat sürdü
    expand

    Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ile Hamas arasında üç günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Ateşkesin sabah 08.00'de yürürlüğe girmesinden 2 saat sonra İsrail topçusunun Refah kentine yönelik saldırısında 50'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Hamas İsrailli bir subayı kaçırdığını açıkladı. Haaretz gazetesi ise İsrailli bir yetkilinin BM'ye ateşkesin son bulduğunu söylediğini duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonunun 25'inci gününde ilk kez saatleri aşan bir ateşkes yürürlüğe girecekti ama yine ihlal edildi. 72 saat sürmesi kararlaştırılan "insani ateşkesi" BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptıkları ortak yazılı açıklama ile duyurdu. BM Temsilcisi ve Özel Koordinatör Robert Serry'nin, taraflardan 3 günlük koşulsuz insani ateşkes sağlanması konusunda garanti aldığı belirtildi. Ateşkesin 1 Ağustos'ta saat 08.00 itibarıyla yürürlüğe gireceği ve 72 saat süreceği kaydedilen açıklamada, bu süreçte tarafların askeri hareketliliğinin duracağı kaydedildi. Ancak beklenen olmadı bu ateşkes de 2 saati geçmedi.

    2 saat sonra 50'den fazla Filistinli öldürüldü
    Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkes ilanından yaklaşık 2 saat sonra, İsrail ordusunun Refah kentinin doğusuna düzenlediği topçu saldırısında, 50'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği, yaralananlar olduğu belirtildi.

    Taraflar yine birbirini suçluyor. Gazze kaynaklarına göre İsrail saldırısında en az 50 kişi öldü.

    "Ateşkes son buldu"
    Hamas'ın da ateşkesi ihlal ettiği yönünde iddialar var. İsrail gazetesi Haaretz'e göre, Hamas İsrail'in güneyine roket fırlattı.  İsrailin güneyinde de siren sesleri duyuldu. Gazeteye göre İsrailli bir üst düzey yetkili de Birleşmiş Milletlere ateşkesin sona erdiğini iletti.

    Hamas: "İsrailli bir subayı kaçırdık"
    Öğle saatlerinde Hamas'ın Siyasi Büro üyesi Musa Ebu Merzuk'tan bir açıklama geldi ve sabah saatlerinde açıklanan ateşkesten önce, 1 İsrailli subayı kaçırdıklarını bildirdi. Ebu Merzuk, yaptığı açıklamada, "İsrailli 1 subayın esir alınması ve 2 askerin öldürülmesi ateşkesten önce gerçekleşti. Dolayısıyla ateşkesi ihlal etmenin bir gerekçesi bulunmuyor. İsrail ateşkesi tek taraflı bozdu, biz ateşkese bağlıyız sadece maruz kaldığımız saldırılara cevap veriyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrailli askerin ateşkesten yaklaşık 1 saat önce esir alındığını tekrarlayan Ebu Merzuk, ateşkesin yapılmasında katkı sağlayan bütün taraflarla olayın sahada yaşananlara ilişkin görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

    İsrail'in ihlallerine devam etmesi halinde ateşkes öncesine dönüleceğini ifade eden Ebu Merzuk, "Refah'ta ölenlerin sayısı 40'ı aştı, yüzlerce kişi yaralandı. Bütün mahallelere yönelik hedef gözetmeksizin saldırılar düzenleniyor. Bu, ateşkesin İsrail tarafından ihlal edildiğinin açık bir delilidir" diye konuştu.

    İsrail o subayın adını açıkladı

    İsrail ordusu ise, kaçırılan subayın adını açıkladı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Hamas tarafından sabah saatlerinde kaçırıldığından şüphelenilen askerin, Keffar Saba kentinden 23 yaşındaki Hadar Goldin olduğunu duyurdu. Açıklamada ayrıca, 2 İsrail askerinin de öldürüldüğü kaydedildi. Öte yandan kaçırılan askerin asteğmen olduğu ve İsrail ordusunun Givati Tugayı'nda görev yaptığı belirtildi. İsrail ordusu daha önce yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin saat 09.30'da Hamas'a ait bir tünelin devre dışı bırakılması esnasında saldırıya uğradığı iddia edilerek, "İlk belirlemelere göre olay sırasında bir İsrail askeri teröristler tarafından kaçırıldı" ifadelerine yer vermişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    25. Gününe girilen Gazze harekatında bin 450 Filistinli öldü, İsrail'in kaybı ise 60'ı aştı.

    Gazi Mahallesi'nde çatışmanın ortasında kaldı, can verdi

    1 Ağustos gazete manşetleri

    Oysa 72 saat sürmesi beklenen ateşkes açıklandığında pek çok ülkeden açıklamalar gelmişti. John Kerry ve Ban Ki-Mun'un yaptıkları yazılı açıklamada, "Ateşkesin yürürlüğe gireceği zamana kadar tarafları itidale çağırıyoruz. Ateşkes ile birlikte de taraflar verdiği sözleri tam olarak yerine getirmeli" çağrısında bulunulmuş ve ateşkesin çatışmalarda mağdur olan masum sivillere ulaşmada önemli olduğu vurgulanmıştı. Ortak açıklamada, şunlar kaydedilmişti: "Bu süreçte Gazze'de yaşayan siviller, acil olan ihtiyaçlarının karşılayacak, cenazelerin defnedilmesi, yaralıların tedavi edilmesi ve gıda stoklamak gibi hayati ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca su ve elektrik temin eden tesislerin tamir edilmesi de bu süreçte devam edecek. İsrail ve Filistin tarafından heyetler, kalıcı bir ateşkese ulaşmak amacıyla, Mısır'ın daveti üzerine Mısır hükümetiyle müzakerelere başlamak üzere Kahire'ye gidecekler. Taraflar, bu müzakerelerde her türlü sorunu masaya yatıracak."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail'in Demir Kubbe'si hacklendi

    Ortak açıklamada, ateşkes kararına ulaşma sürecine katkısı olan tüm bölgesel ülkelere de teşekkür edilerek, kalıcı barışın sağlanması için Mısır ve tarafların desteklenmesi çağrısı yapılmıştı.

    Türkiye ve Katar'dan ortak açıklama
    Türkiye ve Katar Dışişleri Bakanları da Hamas ile İsrail arasında Gazze'de üç günlük insani ateşkes konusunda anlaşmaya varılmasına ilişkin ortak açıklama yapmış ve 72 saat sürecek insani ateşkesin memnuniyetle karşılandığı kaydedilmişti. Açıklamada, Filistin Ulusal Yönetimi'nin, Gazze'de sürdürülebilir bir ateşkesi müzakere etmek üzere, tüm Filistinli grupları içerecek bir heyetle Kahire'ye seyahat etmesine yönelik yeni girişimin de kuvvetle desteklendiği ifade edilmiş ve sürdürülebilir bir ateşkesle sonuçlanması temennisi dile getirilmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davutoğlu: "Ateşkesin sürekli olması için çalışmaya devam edeceğiz"
    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Twitter hesabı üzerinden ateşkes kararıyla ilgili mesajlar paylaşmış ve "Ateşkesin sürekli olması ve akan kanın durması için çalışmaya devam edeceğiz" ifadesini kullanmıştı. Davutoğlu, ateşkes öncesinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye ile görüştüğünü belirterek, bu gece Hamas Siyasi Büro Şefi Halit Meşal ve Atiyye ile telekonferans gerçekleştirerek, ateşkese dair son detayları gözden geçirdiklerini de söylemişti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, yoğun çaba sarf eden Kerry, Atiyye ve Meşal'e, teşekkür ederek, "Ateşkesin sürekli olması ve akan kanın durması için çalışmaya devam edeceğiz. Büyük oranda tahrip olan Gazze'nin yeniden imarı ve yaraların bir an önce sarılması da en önemli önceliklerimiz arasında" değerlendirmesinde bulunmuştu.

    Abdullah Gül'den yazılı açıklama
    Heyecan yaratan ancak iki saat süren ateşkesle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den de yazılı bir açıklama gelmişti. Açıklamada, "Türkiye'nin de önemli katkıda bulunduğu bir sürecin sonunda sağlanan bu gelişme, mütevazı da olsa, kritik bir adımdır, bir başlangıçtır. Bütün tarafları bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeye davet ediyorum. Bu mutabakatın ruhuna ve lafzına uyulması ve kışkırtıcı davranışlardan kaçınılması beklentimizdir" denildi.

    Gül, yazılı açıklamasında şunları ifade etti:

    "Filistin'de bütün Ramazan ayı,  ne yazık ki gerek bölge barışı gerek insani bakımdan çok acı olaylarla geçmiş bulunmaktadır. Dün gece yarısı,  bu konuda ilk kez umut verici bir haber aldık. BM Genel Sekreteri Ban ki Moon ve ABD Dışişleri Bakanını John Kerry'nin 72 saatlik koşulsuz bir insani ateşkes sağlamış olduklarını memnuniyetle öğrendim. Bugün sabah 8:00'de başlayan ateşkes için tarafların mutabakatının da sağlanmış olması önemlidir. Türkiye'nin de önemli katkıda bulunduğu bir sürecin sonunda sağlanan bu  gelişme, mütevazı da olsa, kritik bir adımdır, bir başlangıçtır. Bütün tarafları bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeye davet ediyorum. Bu mutabakatın ruhuna ve lafzına uyulması ve kışkırtıcı davranışlardan kaçınılması beklentimizdir.Tabiatıyla öncelik, Filistin halkının şehitlerini  defnetmesi ve yaralılarını tedavi etmeleri, halkın temel ihtiyaçlarının sağlanması  olacaktır.Türkiye insani yardım konusunda elinden geleni yapmaktadır, yapmaya devam edecektir. Ateşkes kararı ile birlikte, ateşkesin uzatılması ve kalıcı hale gelmesi için önemli bir fırsat doğmuş bulunmaktadır. Tarafların bu maksatla Kahire'de derhal görüşmelere başlayacak olmaları da olumlu bir yaklaşımdır. Kahire'de yapılacak görüşmelerin başarıyla sonuçlanması ve bunu, kalıcı ve adil barış için görüşmelerin izlemesi temennimizdir." 

    Ancak "insani ateşkes" sürdürülemedi, bütün çağrıları ve temenniler boşa çıktı.

    Şanlıurfa'da "Suriyeli" gerilimi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow