hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İdamdan kurtulan Meryem, Papa ile görüştü

    İdamdan kurtulan Meryem, Papa ile görüştü
    expand

    Sudan'da din değiştirerek, Müslümanlık'tan Hristiyanlığa geçtiği için ölüm cezasına çarptırılan ancak, daha sonra affedilen Meryem Yahya İbrahim İtalya'ya getirildi. Genç kadın burada Katoliklerin ruhani lideri Papa ile de görüştü

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meryem Yahya İbrahim, ABD vatandaşı Güney Sudanlı eşi Daniel Wani ve birini 2 ay önce cezaevindeyken dünyaya getirdiği (Maya) 2 çocuğuyla birlikte bu ülkeye ait bir uçakla Roma'ya getirildi. İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Lapo Pistelli'nin eşliğinde seyahat eden İbrahim ve ailesi, Ciampino Havaalanı'nda uzun süreden bu yana durumunu yakından takip eden Başbakan Matteo Renzi ve Dışişleri Bakanı Federica Mogherini tarafından karşılandı. Başbakan Renzi, Sudanlı kadını ülkelerinde görmekten duyduğu memnuniyete ilişkin, "Bugün bizim için bir bayram" dedi. 8 aylık hamileyken idama mahkum edilince hikayesi dünya çapında tepkiye neden olan 27 yaşındaki İbrahim, daha sonra ailesiyle birlikte Vatikan'da Papa Francesco tarafından kabul edildi.

    Ruhani liderin ikamet ettiği Azize Marta Konukevi'nde gerçekleşen buluşmada Papa'nın genç kadına, cesareti, inancı ve kararlığından ötürü teşekkür ettiği belirtildi. Papa'nın, bir sembol haline gelen İbrahim aracılığıyla, inançları nedeniyle acılar çekenlerle dayanışma içinde olduğunu ifade ettiği de kaydedildi. Papa ayrıca, konuklarını kutsadı.

    Zina ve din değiştirmekle suçlandı

    Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Sudan'da 1980'li yıllardan beri İslami hukuk uygulanırken, Daniel Wani ile evlenerek eşinin dinine, Hristiyanlığa geçen İbrahim, bu nedenle Mayıs ayında şeriat mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı. Mahkeme, İbrahim'e kararını değiştirmesi için üç gün süre verirken, bundan geri adım atmayan İbrahim'in asılarak idamına hükmedildi. Ancak İbrahim hakkındaki idam cezası Salı günü temyiz mahkemesince bozuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu karar üzerine ailesiyle birlikte ABD'ye gitmek üzere geldiği Hartum Havalimanı'nda tekrar gözaltına alınan İbrahim, ABD Büyükelçiliği'ne sığındı. Burada kendisine ABD pasaportu ve ülkeden çıkış izni verilen genç kadın, Perşembe sabahı İtalya'ya geldi. Burada 2 gün kalması beklenen İbrahim ve ailesinin, New York'a geçeceği belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow