hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiliz Liberal Partili Ward: Gazze’de olsam ben de roket atardım

    İngiliz Liberal Partili Ward: Gazze’de olsam ben de roket atardım
    expand

    İngiltere’de Liberal Demokrat Parti milletvekili David Ward’ın Twitter hesabından yaptığı “Gazze’de yaşayan ben olsam roket atar mıydım? Muhtemelen evet” yorumu ülkede farklı tepkilere neden oldu. Ward daha sonra sözleri için özür diledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    David Ward, Twitter hesabından yaptığı yorum üzerine özür dilemeyi reddederken geçtiğimiz yıl temmuz ayında İsrail üzerine yaptığı açıklamalar nedeniyle parti üyeliği askıya alınmıştı. Liberal Demokrat Parti’nin sözcüsü ise Ward’ın yorumlarını “tamamen kınadıklarını” belirterek olay hakkında disiplin cezasının uygulanabileceğini söyledi.

    Batı, Gazze'yi hayal kırıklığına uğrattı
    Doğu Bradford milletvekili Ward’a BBC 5 Radyo programında Twitter’dan yazdığı mesajın arkasında durup özür dileyip dilemeyeceği sorusu yöneltidi. Ward, her iki taraftan gelen şiddeti kınadığını ancak Gazze’de roket fırlatılmasındaki nedenleri anlamaya çalıştığını söyleyerek, “Asıl şoru su; daha fazla Filistinlinin ölümü ile sonuçlanacağını bildikleri halde neden hala roket atmak istiyorlar? Bunu neden yapıyorlar? Bunu yapıyorlar çünkü çıkmaz durumdalar ve Batı’daki siyasetçiler onları hayal kırıklığına uğratıyor” diye konuştu.

    Ward’ın yorumları BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Gazze’deki çatışmayı durdurmak için İsrail ve Filistin’e acilen savaşı durdurmalarını ve müzakereye başlamaları çağrısının ardından geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diğer partilerden tepkiler geldi
    Ward bir sonraki Twitter mesajında da, “Batı kararını vermek zorunda – hangi tarafı tutuyor?” diye yazdı. Diğer taraftan İşçi Partisi sözcüsü, Ward’ın yorumları ile ilgili olarak “Tüm tarafların ateşkes ve barışçıl bir çözüm için çalışması gereken bir zamanda, Liberal Demokrat milletvekilinin bu kadar rezil ve sorumsuz bir tweet atmasını insanın aklı almıyor” yorumunu yaptı.

    Muhafazalar Parti Başkanı Grant Shapps ise Ward’ın görevinden istifa etmesi çağrısında bulunarak söz konusu yorumları “dehşet verici” olarak değerlendirdi.

    David Ward ve liberal demokratlardan ortak açıklama
    David Ward, kişisel sayfasındaki yazılı açıklamasında şunları yazdı:

    “İsrail ve Gazze’de iki taraftaki şiddeti de kınıyorum. Hamas’ın eylemlerini kınıyorum ve yorumlarım İsrail’e roket atmalarını destekleme amacı gütmüyordu. Aksi yönde bir etki bıraktıysa, özür dilerim.

    Fakat, İsrail’in varolma ve kendini savunma hakkını savunmamla beraber, anlatılmaz acılarla karşı karşıya olan Filistinli insanların hakları için konuşmaya devam edeceğim. Dünya kamuoyu, bu insanlık krizini bitirmek ve Gazze’de yaşayan aileleri korumak için çok daha fazlasını yapmak zorundadır. Onların çaresizliğini ve kötü durumunu anlıyorum.

    Bu çatışmada bir ateşkes gereklidir. Eğer acı çekilmesinin önüne geçmek ve Gazze’deki insanlar için daha güvenli bir toplum oluşturmak istiyorsak, ilk adım, iki taraftaki şiddete de son vermek olmalıdır.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Liberal demokratlardan bir sözcü ise, “Bu David Ward’dan açık bir özürdür. Bu özrün ışığında, parti ve parti denetçileri en kısa sürede disiplin uygulamasına gidilip gidilmeyeceğine karar vereceklerdir” açıklamasında bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow