hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "IŞİD şiddetle Türkiye'nin kapısını çalıyor"

    IŞİD şiddetle Türkiyenin kapısını çalıyor
    expand

    İngiliz Financial Times gazetesi, IŞİD'in komşu ülkelerdeki kırılgan bağlılıklara zarar vererek etkisini Suriye ve Irak'ın dışında da hissettirdiğini yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Financial Times'da yazan David Gardner, "IŞİD, savaşçılarının gaddarlığı kadar siyasi bilgelik de gösteriyor" başlıklı makalesinde, örgütün komşuları Lübnan, Türkiye, Ürdün ve bir noktaya kadar da Suudi Arabistan'ın kapısını şiddetli bir şekilde çaldığını yazdı.

    Askeri anlamda geri püskürtülse de, yine de IŞİD'in korku tohumları ekip ayrılıkları istismar ederek kendisine siyasi menfaat sağlayabileceğini yazan Gardner'in makalesi şöyle devam etti:

    "Kapıları kırmasına gerek yok, sadece diğer taraftaki fay hatlarının açılmasını bekleyin."

    "Örneğin, Türkiye sınırındaki Suriyeli Kürt kenti Kobani'nin kuşatması genelde stratejik ya da sembolik olarak tanımlanıyor. Yine de IŞİD halifeliğinin Türkiye'nin Suriye ve Irak'la olan 1,300 km uzunluğundaki sınırının belirli bir kısmını ele geçirmek için yaklaşık 500 hayatı harcaması bir zorunluluk değil. Kobani'yi bir sembole dönüştürdüler, ama saldırarak Türkiye'nin neo İslamcıları ile Kürt azınlığın arasını da açtılar."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "IŞİD, yerel radikallerle ve Türkiye, Lübnan ve El Kaide'nin kötü şöhretli ruhani lideri Ebu Muhammed El Makdisi'nin Pazartesi günü ABD öncülüğündeki 'haçlı' koalisyonuna karşı kışkırtma suçundan tutuklandığı Ürdün'deki milyonlarca Sünni sığınmacı arasında bulunan sempatizanlarıyla bağlantı kurma girme girişimlerine devam edecek."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow