hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İspanya Filistin'i tanıdı!

    İspanya Filistini tanıdı
    expand

    İspanya Meclisi, Filistin devletinin tanınması için hükümete sunulan tavsiye kararını, oy birliğiyle kabul etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz aylarda İsveç, Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanıdığını açıklamış ve Filistin’i bağımsız ülke olarak tanıyan ilk Avrupa Birliği ülkesi olmuştu. Filistin’i bugüne kadar başta Türkiye olmak üzere Brezilya, Arjantin, Bolivya, Ekvador, Guyana, Peru ve Şili tanımıştı. Macaristan, Polonya ve Slovakya da AB üyesi olmadan önce Filistin’i tanıdıklarını duyurmuştu.

    "TARİHİ KARAR"

    İspanya'da ana muhalefette olan Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) milletvekili ve eski Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez, İspanya meclisinin Filistin devletinin tanınması yönünde, hükümete tavsiyede bulunan kararını "tarihi" olarak değerlendirdi.

    Jimenez, meclisteki oturum sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada,"Çok önemli, siyasi, tarihi ve sembolik değeri olan bir karar alındı. İspanyolmeclisinin tarihinde ilk kez tüm siyasi parti grupları Filistin devletinin tanınmasından yana bir kararı oy birliğiyle aldı. Bu kararla İspanyol hükümetinden Filistin devletini tanımasını istedik. Bu noktadan itibaren İsrail'e verilen mesajın çok açık olmasını istiyoruz.

    İsrail, müzakere masasına oturmalıve İsrail ile Filistin arasında kalıcı bir anlaşmaya varılmalıdır. Birlikte barışiçinde yaşamanın marjinlerini bulmak zorundalar" dedi." İspanyol meclisinin aldığı karar, AB için de bir dönüm noktası olacaktır" diyen Jimenez, "Bugün için en büyük adımın İspanya'daki tüm siyasi parti gruplarının Filistin devletinin tanınmasından yana görüş belirtmesidir. İsrail ve Filistin oturup bir anlaşmaya varmak için müzakereye başlamak zorundadır" şeklinde konuştu. PSOE tarafından sunulan ancak meclisteki tüm siyasi parti gruplarınınoy birliğini elde etmek için iktidardaki Halk Partisi'nin (PP) müdahalesiyle bazı değişikliklere uğrayan Filistin devletinin tanınmasına yönelik tavsiye kararı 319 evet, 2 hayır ve 1 çekimser oyla kabul edildi. Filistin devletinin tanınmasına yönelik İspanyol hükümetine tavsiye niteliği taşıyan karar, İspanyol meclisinde bir ilk olması açısından önem taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünlü şarkıcı Cenk Durmazel yoğun bakımda!

    Kadın polislere bekaret şartı!

    Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne el yapımı bomba atıldı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow