hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İspanya Kralının kızı yolsuzluk soruşturmasında ifade verecek

    İspanya Kralının kızı yolsuzluk soruşturmasında ifade verecek
    expand

    İspanya tarihinde ilk kez Kraliyet ailesinin bir üyesi yolsuzluk nedeniyle ifade verecek. Para aklama ve vergi kaçırmakla suçlanan Kral Juan Carlos'un küçük kızı Prenses Cristina, 8 Şubat'ta Mayorka Mahkemesinde ifade verecek. Prenses Cristina'nın ifadesini takip etmek için 90 medya kuruluşu ve 300 gazeteci akredite oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İspanya tarihinde ilk kez Kraliyet Ailesi'nin bir üyesinin yolsuzlukla ilgili bir soruşturmada sanık olarak mahkemeye ifade vermeye gidecek olması, medya şovuna dönüştü.

    Para aklama ve vergi kaçırma ile suçlanan Kral Juan Carlos'un küçük kızı Prenses Cristina'nın 8 Şubat Cumartesi günü Mayorka mahkemesinde soruşturmayı yürüten yargıç Jose Castro'ya ifade vermeye gitmesini izlemek için ulusal ve uluslararası 90 medya kuruluşundan 300 gazeteci akredite oldu.

    Uzun tartışmalardan sonra güvenlik gerekçesiyle mahkeme binasının önüne kadar arabayla gelmesine izin verilen Prenses Cristina'ya eşlik edecek olan avukatı Miquel Roca, basının yoğun ilgisi hakkında "Hiçbir şekilde bizi sinirlendirmez. Gerekli açıklama ne ise yapılacaktır" dedi.

    Avukat Roca her şeye rağmen, Prenes Cristina'nın mahkemeye nasıl geleceği hakkında bilgi vermedi. Zira, mahkeme tarafından arabayla bina önüne kadar gelişine izin verilse de Prenses Cristina'nın normalde kapalı olan yolu kullanmayıp, normal bir vatandaş görünümü vermek için, aynı soruşturma çerçevesinde 2012 Şubat ayında ifade vermeye gelen eşi Palma Dükü İnaki Urdangarin gibi yürüyerek binaya girme olasılığı bulunuyor. Urdangarin'in ifade vermeye gidişini, 60 medya kuruluşundan 200 gazeteci izlemişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İspanya'da "Noos olayı" olarak adlandırılan soruşturmada bu zamana kadar öne çıkan isimler, geçmişte Noos Enstitüsü'nün başkanı olan, Kral Juan Carlos'un damadı ve Prenses Cristina'nın eşi Palma Dükü Urdangarin ile onun eski ortağı Diego Torres oldu. Torres ve Urdangarin, Noos Enstitüsü aracılığıyla kamu bütçesini kötüye kullanma, para aklama, sahtecilik, vergi kaçırma gibi iddialarla suçlanırken, Prenses Cristiana'nın da eşi Urdangarin ile yarı yarıya ortağı olduğu Aizoon adlı şirket aracılığıyla Noos Enstitüsü'nden gelen bazı paraları akladığı ve vergi kaçırdığı iddia ediliyor. 3,5 yıldır süren soruşturma kapsamında bu zamana kadar 52 kişinin ifadesine başvurulurken, şimdiye kadar tutulan tutanağın 53 bin sayfayı aştığı belirtiliyor.

    İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, geçen haftalarda bir televizyon kanalına açıklamasında, "Prenses Cristina'nın suçsuz olduğuna eminim" demişti. Kraliyet Sarayı ise şimdiye kadar sadece "yargıya güveniyoruz" açıklamasında bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow