hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail camiyi hedef aldı

    İsrail camiyi hedef aldı
    expand

    İsrail ordusu, Hamas'a ait silahların saklandığı gerekçesiyle bir camiyi hedef aldı. Ölü sayısının 120'yi bulduğu Gazze'ye hava saldırılarının protesto edildiği Batı Şeria'daki gösterilere de İsrail güvenlik güçleri gerçek mermi kullanarak müdahale etti, 14 kişi yaralandı. Öte yandan Gazze'den atılan bir füzenin İsrail'in Beersheva kentinde bir eve isabet etmesi sonucu 2 kişi yaralandı. Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu ise Gazze'de bulunan vatandaşlara ayrılmak istemeleri halinde yardımcı olunacağı çağrısı yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail ile Gazze arasındaki gerilimin bugün beşinci günü. Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 120'ye yükseldi. İsrail, saldırıların başından bu yana ilk kez bir camiyi vurdu. İsrail ordusu, Hamas'a ait silahların saklandığı gerekçesiyle camiinin hede alındığını duyurdu.

    Gazze'nin doğusundaki Tufah Mahallesi'ndeki saldırıda da 3 kişi hayatını kaybetti.

    Bir diğer hedef de Han Yunus kentindeki Ulusal İslam Bankası'nın merkez binasıydı.

    Filistinli kaynaklar, son saldırılarla birlikte Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısının 120ye ulaştığını, yaralı sayısının da 920 olduğunu duyurdu.

    Sahada bunlar yaşanırken, diplomasi arenasında da gerilime çözüm çabaları var.

    Batı Şeria'da gerçek gösteriye gerçek silahla müdahale

    İsrail'in Gazze operasyonu Filistin'in El Fetih yönetimindeki Batı Şeria bölgesinde üç farklı noktada protesto edildi. Göstericiler, Batı Şeria'nın güneyindeki Beytullahim'de, kentin kuzey girişindeki askeri noktaya taş attı. İsrail güçleri sert karşılık verdi, ağır çatışmalar yaşandı. Askerlerin gerçek mermi ile ateş etmesi ve göz yaşartıcı gaz bombası kullanması sonucu pek çok kişi yaralandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail güvenlik güçleri ile göstericilerin karşı karşıya geldiği bir diğer nokta Batı Şeria'nın kuzeyindeki Kalkiliyye kentiydi. İsrail güvenlik güçleri orada da plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz bombası ile müdahale etti.

    Kudüs ile Ramallah arasındaki Kalendiya kontrol noktasında da çatışmalar vardı. Çok sayıda kişi göz yaşartıcı gaz bombasından etkilendi.

    Gazze'den atılan füze İsrail'de bir evi vurdu: 2 yaralı

    Öte yandan, Gazze'den atılan bir roketin İsrail'in güneyindeki Beersheva (Bi'r Seb'a) kentinde bir eve isabet etmesi sonucu 2 İsrailli'nin yaralandığı bildirildi. İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamada; "Gazze'den atılan füze Beersheva'daki bir eve isabet etti. Olayda 2 İsrailli hafif yaralandı. Ev büyük hasar gördü" denildi. Açıklamada, çok sayıda güvenlik gücünün olay yerine intikal ettiği belirtildi.

    Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve diri diri yakılarak öldürülmüştü.

    İsrail, Pazartesi günü Gazze'ye yönelik "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.

    İsrail ordusunun Pazartesi gününden bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 120 kişi hayatını kaybetti, 805 kişi yaralandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her 3 dakikada bir füze

    Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Pazartesi gününden bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda bin 402'si havadan, 330'u karadan, 329'u denizden 2 bin 61 füze attığı belirtildi. İsrail'in 3 dakikada bir Gazze'ye saldırı düzenlediği vurgulanan açıklamada, "Saldırılarda sivillerin yaşadığı alanların yanı sıra kadın ve çocuklar hedef alınıyor. Pazartesi gününden bu yana Gazze'de 894 yerleşim yeri zarar gördü, bunların 124'ü ise tamamen yıkıldı" denildi. Gözlemevi, İsrail'i Gazze'de sivillere yönelik ölümcül saldırılarını durdurmaya çağırdı.

    İsrail ordusu: "Gazze'den 690 roket atıldı"

    İsrail ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, Gazze'ye yönelik "Koruyucu Hat" adı altında düzenlenen operasyonlarda vurulan "bin 160 hedefin" Hamas'a ait noktalar olduğu iddia edildi. Açıklamada, Gazze'den İsrail'e 690 roket atıldığı ifade edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazze'den ayrılmak isteyen Türkiye vatandaşlarına Kudüs Başkonsolosluğundan çağrı

    Bu gelişmeler yaşanırken Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu, Gazze'den ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarına ülkeden ayrılmak istemeleri halinde yardımcı olunacağını duyurdu.

    Konsolosluğun internet sayfasından yayımlanan duyuruda, "Gazze'den çıkış yapmak isteyen vatandaşlarımıza gerekli yönlendirmenin yapılabilmesini teminen, vatandaşlarımızın ivedilikle Tel Aviv Büyükelçiliğimizle veya Kudüs Başkonsolosluğumuzla veya Bakanlığımızın 24 saat hizmet vermekte olan Konsolosluk Çağrı Merkeziyle irtibata geçmeleri rica olunur" denildi.

    Gazze'de 120 Türk vatandaşı bulunuyor. Bunlardan bir kısmı sivil toplum kuruluşlarında çalışanlardan, bir kısmı da Filistinlilerle evlilik yoluyla Gazze'ye yerleşen Türklerden oluşuyor.

    Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplanacak

    Öte yandan, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Arap Birliği dışişleri bakanlarının, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarını görüşmek üzere toplanacağını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Filistin resmi haber ajansı VAFA'nın haberine göre, Arabi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı telefonla arayarak, İsrail'in pazartesi gününden bu yana Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarını görüşmek üzere Arap Birliği dışişleri bakanlarıyla bir araya gelmeye karar verdiklerini belirtti. Arabi, toplantının ne zaman yapılacağına dair bilgi vermedi.

    Haberde, Abbas'ın da Arabi tarafından düşman İsrail'e karşı alınan bu kararı memnuniyetle karşıladığı ifade edildi.

    İsrail ordusunun pazartesi gününden bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 108 kişi hayatını kaybetti, 805 kişi yaralandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow