hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail - Filistin arasında anlaşma ihtimali yüzde 50

    İsrail - Filistin arasında anlaşma ihtimali yüzde 50
    expand

    İsrail ile dolaylı müzakereler yürüten Filistin heyetinin üyesi Bessam es-Salihi, İsrail'le kalıcı bir anlaşmaya varma ihtimalinin yüzde 50'yi geçmediğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AA muhabirine açıklamalarda bulunan Salihi, hala her meselede henüz aşılamayan problemlerin bulunduğunu, bu nedenle anlaşmanın kesinleşmediğini belirtti.

    İsrail'in ablukayı farklı yollarla düzenleyip yeniden dayatmak istediğini, sunulan tekliflerin Filistin halkının kaybettiklerinin en azını bile karşılamadığını ifade eden Salihi, "İsrail, Gazze'nin abluka altında kalmasını sağlayacak yeni kurallar koymak istiyor. Mısır'dan İsrail'in pozisyonunu özetleyecek nitelikte bir açıklama bekliyoruz. Temelde bir değişim olmadığı sürece İsrail'le anlaşmaya varma ihtimali yüzde 50'yi geçmiyor" dedi.

    Gazze'de ateşkese uzatma

    Filistin heyetinin bu akşam son gelişmeleri ele almak üzere bir toplantı yapacağını belirten Salihi, Hamas ve İslami Cihad hareketlerinin liderleriyle de görüşmeler yapıldığını kaydetti.

    Anlaşmaya varılamaması durumunda İsrail'in oyunun kurallarını yeniden koymaya ve Gazze'yi Batı Şeria'dan ayırma gibi tek taraflı çözümler dayatmaya kalkışması konusunda uyaran Salihi, Filistinli liderlere işgali bitirme amaçlı uluslararası bir konferans düzenleme çağrısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Salihi, Filistin heyetinin Mısır arabulucuğunda müzakerelere yeniden başlamak için yarın Kahire'ye gideceğini ifade etti.

    Öcalan: "30 yıllık savaş sonuçlanma aşamasında"

    Refah Sınır Kapısı'na ilişkin de konuşan Salihi, Filistin yönetimine bağlı güvenlik güçlerinin sınır kapısına dönmesi konusunda Filistinli gruplarla görüşmelerin yürütüldüğünü söyledi.

    Mısır'ın arabuluculuğunda Filistin ve İsrail tarafları arasındaki 72 saatlik ateşkesin, 5 gün daha uzatılmasına karar verilmişti.

    İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan  ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Son açıklamalarda, saldırılarda ölen sayısının bin 980'e yükseldiği, 10 bin 196 kişinin yaralandığı bildirilmişti.

    Gazze'den insan manzaraları

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow