hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail Golan'da petrol çıkaracak

    İsrail Golanda petrol çıkaracak
    expand

    Tel Aviv Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı ve Suriye uzmanı Prof. Eyal Zisser, "İsrail'de hükümet Golan'da petrol aramasına izin verdi. Suriye, itiraz edecek durumda değil, uluslararası camia da zaten İsrail-Filistin sorununa odaklı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail, ABD'nin eski başkan yardımcısı Dick Cheney'in danışmanlığını yaptığı Genie Energy şirketinin alt kuruluşu olan Afek petrol ve doğalgaz şirketine, 1967'de işgal, 1981'de ise ilhak ettiği Suriye toprağı olan Golan Tepelerinde petrol çıkarma yetkisi verdi. Zisser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1981'de ilhak edilen Golan'ın Suriye toprağı olduğunu İsrail'de pek az kişinin hatırladığını söyledi. Suriye'nin iç savaş nedeniyle bu duruma itiraz edemeyeceğini belirten Zisser, "Uluslararası camia da zaten İsrail-Filistin sorununa odaklı" ifadesini kullandı.

    "BM göz yumuyor"

    İsrail Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı Alon Liel de konunun, İsrail'de çok tartışılmadığını, basında da fazla yer almadığını ifade etti. Liel, "Gözüme sadece orada petrol olma ihtimaline ilişkin profesyonel değerlendirmeler çarptı. İsrail'de kimsenin Golan'dan çekilineceğini düşündüğünü sanmıyorum. En azından Esed hala Suriye'nin başındayken ve Suriye aslında yokken bu mümkün değil" diye konuştu. Bölgenin işgal altında olması nedeniyle petrol çıkarma faaliyetinin yasadışı olup olmayacağı sorulan Liel, "İsrail, Batı Şeria'da 47 yıldır yerleşimler kuruyor ve BM Güvenlik Konseyi son kararında da görüldüğü üzere göz yumuyor" ifadesini kullandı.

    Suriye resmi haber ajansı SANA, 1 Ocak'ta, işgal altındaki Golan'da "Petrol 5" isimli bölgeye sondaj araçlarının ulaştığını, 2 hafta içinde de petrol çıkarma işleminin başlayacağını duyurmuştu.
    Golan'da petrol araması ilk kez 2013'te gündeme gelmiş ancak çevreci grupların protestosu nedeniyle Anayasa Mahkemesi kararı durdurmuştu. Afek, 11 Eylül 2014'te 10 bölgede petrol arama ruhsatını yeniden elde etti. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail'in en büyük su kaynağı

    Golan, İsrail'in en büyük su kaynağı olma özelliğini de taşıyor. İsrail, 2009'da Hayfa'nın 90 kilometrelik batısındaki açık denizde keşfedilen Tamar sahasında 283 milyar metreküplük ve onun 47 kilometre güneybatısındaki Leviathan sahasında 530 milyar metreküplük rezerv buldu. Tamar'da, Mart 2013'te üretime başlandı, Leviathan sahasında da 2017'de üretime geçilmesi bekleniyor. 

    İsrail Enerji Bakanlığı, 2015'te ülkenin enerji ihtiyacının yarısının, yerli doğalgazla karşılanacağını, 2017'de de net ihracatçı olunabileceğini açıklamıştı. Tel Aviv, geçen haftalarda Amman'la 15 yıllığına elektrik üretimi için 45 milyar metreküp gaz satılmasına ilişkin mutabakat zabtı imzalamıştı.

    Türkiye hakkında hangi ülke ne düşünüyor?

    Reuters yılın haber fotoğraflarını seçti

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow