hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "İsrail, Ürdün'ün nükleer anlaşmasına karşı çıkmaz"

    İsrail, Ürdünün nükleer anlaşmasına karşı çıkmaz
    expand

    Eski İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Alon Liel, Ürdün ve Rusya arasında imzalanan nükleer santral anlaşmasına İsrail'in karşı çıkmayacağını savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya ile Ürdün'ün 10 milyar dolar değerindeki nükleer santral yapımı anlaşmasının ardından, gözler Ürdün'ün müttefiki olarak nitelendirilen İsrail'e çevrildi.

    Liel, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, İsrail ile Ürdün'ün pozitif diplomatik ilişkilere sahip olduğunu, bu sebeple bir karmaşa yaşanmayacağını dile getirdi.

    Barışçıl amaçlarla kullanılacak bir santralden bahsedildiğine dikkati çeken Liel, "Nükleer silah değil, santral yapılıyor ve bu da barışçıl amaçlarla yapılıyor. Tabii ki İsrail buna karşı çıkmayacaktır" dedi.

    Tel Aviv Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Eyal Zisser de Ürdün'ün İsrail'e yakın bir ülke olduğunu hatırlattı. İsrail'in, Ürdün'ü hiç bir zaman tehdit olarak algılamadığını vurgulayan Zisser, "Bu nedenle nükleer santral yapımına da karşı çıkmayacaktır. Ürdün enerji konusunda büyük bir ihtiyaç içerisinde. İmkanları ve kaynakları sınırlı olduğu için nükleer santral büyük bir ihtimalle ülke enerjisi için küçük ölçekli bir proje olacak" değerlendirmesinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 95'ini ithalatla karşılayan Ürdün, Ekim 2014'te İsrail'le 15 milyar dolarlık doğalgaz anlaşması imzalamış ancak Gazze Şeridi'ndeki gazı almak istediği için anlaşmayı Ocak 2015'te iptal ettiğini açıklamıştı.

    İnşa edilecek yeni nükleer santralin ülke elektrik ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayacağı tahmin ediliyor. Santralin yüzde 50,1'i Ürdün'e, yüzde 49, 9'u da Rusya'ya ait olacak.

    Yeni kriz: MOSSAD, ABD-İran görüşmelerini dinlemiş

    John Kerry ve Cevad Zarif Lozan'da yeniden buluşacak

    İran'a mektup yazan 47 Senatöre "vatan haini" suçlaması

    Obama: "İran'a yaptırım tasarısı masama gelirse veto edeceğim"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow