hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İtalyan basını: Türkiye'de internet susturuldu

    İtalyan basını: Türkiyede internet susturuldu
    expand

    Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen ve internete erişimde kısıtlamalara ve takibe imkan sağlayan internet yasası Avrupa basınında yankı buldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün TBMM'de kabul edilen ve internet erişimine yasaklar getirecek olan yasayla ilgili İtalyan basınında çıkan haberlerde internet özgürlüğünün bitirildiğine vurgu yapıldı. Haberlerin bir kısmındaysa basın özgürlüğünün tam sağlanamamış olduğu bir ülkede bu tip bir yasayla muhalif seslerin tamamen susturulmak istendiğinin altı çizildi.

    Corriere Della Sera gazetesi haberi "Türkiye'de internet susturuldu" manşetiyle verirken sosyal medyada en aktif ülkeler arasında bulunan Türkiye'de bu tip bir yasayla muhalif seslerin susturulmaya çalışıldığı belirtildi. Haberin son kısmında, basının çeşitliliği ve farklı görüşlerin özgürce ifade edilmesi kriterlerine göre yapılan uluslararası bir ankette Türkiye'nin 179 ülke içinde 154'üncü sırada yer aldığı ve bunun da muhalif yorumların yaygın olmadığının göstergesi olduğu kaydedildi.

    Repubblica gazetesi ise haberi "Türkiye'de internete darbe: hükümetin denetimine yeni yetkiler" manşetiyle verirken Türkiye'nin bu yasayla birlikte internet ve basın özgürlüğünde yasakçı Çin rejimi ile aynı seviyeye gerilediğine değindi. La Stampa gazetesi de "Erdoğan interneti susturdu; Muhalefet ve medya "Bu sansürdür dedi!" " manşetiyle haberi aktarırken yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması ya da geri çevrilmesi için iki haftalık inceleme süresinin olduğunu kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsviçre basını: Haber alma hakkının ihlali

    DHA'dan Selma Güven Stroppel'in haberine göre ise İsviçre basını da insanların haber alma haklarının ihlal edileceğini yazdı.

    Dün kabul edilerek yasalaşan ve yasaklar getiren internet yasası, İsviçre medyasının birinci haberi olarak internet sitelerinde yer aldı. Almanca yayın yapan İsviçre birinci kanalı, değişikliği ilk haber olarak duyurdu. Haberde yasa değişikliğe AGİT'dan uyarı geldiği bildirildi.

    Haberlere göre, internete getirilen yeni kısıtlamalar, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) tepkisini çekti. Bu sabah saatlerinde kısa bir açıklama yapan teşkilat, Türkiye İletişim Başkanlığına (TİB) çok geniş kapsamlı yeni yetkiler getiren yasayı eleştirdi. "Internet kullanıcılarının iletişim datalarına erişiminde herhangi bir kısıtlama olmamalı" denilen açıklamada, insanların haber alma haklarının ihlal edileceği vurgusu yapıldı.

    SANSÜRE HÜKÜMET KILIF UYDURDU

    İsviçre basınında yer alan haberlere göre, Türk hükümeti interneti kontrol etmek için hassas konuları öne çıkararak, amacına zemin hazırladı. Gençlerin uyuşturucudan kurtarılması, cinsel içerikli suçları önleme ve intihar gibi vakaların önüne geçme gibi gerekçeleri interneti denetim altına almak için kullandı. Türklerin artık kolayca bilgiye erişemeyebilecekleri vurgulanan haberlerde, TİB'e verilen yeni yetkiler de eleştirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orwell kanunları

    Fransız haber ajansı da, yasayı ‘Başbakan Erdoğan’ın ifade, bilgiye erişim özgürlüğü ve araştırmacı gazeteciliğe son saldırısı’ olarak nitelendirdi. Haberde, 2007 yılında çıkarılan yasa ile Türkiye’nin, Google raporuna göre zaten internete en ağır sansürü uygulayan Çin ile aynı şeffaflık puanına sahip olduğu belirtildi.

    Ajansa konuşan Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Yaman Akdeniz, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) verilen yetkileri ‘Orwell tarzı’ diye nitelendirdi. İngiliz romancı George Orwell, 1984 adlı romanında devletin vatandaşlarını sürekli takip altında tutması ve düşüncelerini kontrol etmesi anlatılıyordu.

    TİB’e mahkeme kararı olmadan siteleri kapatma yetkisi veren yasayı değerlendiren BBC tarafından ise ‘hükümetin internet üzerindeki kontrolünü sıkılaştıracak’ yorumunu yaptı. BBC, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce Twitter ve sosyal medya hakkında kullandığı ‘baş belası’ sözünü hatırlattı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow