hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    John Kerry, Suudi, Katarlı ve BAE'li bakanlarla IŞİD'i görüştü

    John Kerry, Suudi, Katarlı ve BAEli bakanlarla IŞİDi görüştü
    expand

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) yaydığı terör tehdidiyle ilgili Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Katar dışişleri bakanlarıyla görüştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey yetkili, yaptığı açıklamada, Kerry'nin, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cudeh, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud el-Faysal ve Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiye ile Irak ve Suriye'de terör örgütü IŞİD'den doğan tehdidi ele aldığını bildirdi.

    Yetkili, Kerry'nin, bölgedeki ve aralarında ABD'nin de bulunduğu diğer uluslar için de tehdit oluşturan teröristlerle mücadelede Irak ve Suriye halkının desteklenmeye ihtiyacı olduğunu muhataplarına ilettiğini belirtti. Yetkili, bakanların ayrıca Irak liderlerinin farklılıklarını bir kenara koyup, ülkeyi ileriye taşımakta gerekli ulusal birliğin oluşturulması için koordineli ve  etkili bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini ele aldıkları bilgisini paylaştı.

    Kerry'nin gelecek günlerde de her bir bakan ile yakın temas halinde olmayı sürdürme taahhüdünde bulunduğu ve bölgedeki diğer mevkidaşlarıyla da görüşeceği ifade edildi.

    Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Tikrit'te bir üste teslim olan askerleri topluca infaz ettiği iddialarına ilişkin, "Bu taktikleri mümkün olan en güçlü şeklide kınıyor ve bu dehşete düşüren şiddet eylemleri karşısında Iraklı insanlarla dayanışma içinde bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, Tikrit'te terör örgütü IŞİD tarafından bin 700 Şii Hava Kuvvetleri askerinin katledilmesini "korkunç" diye tanımlayarak, bu olayın teröristlerin kana susamışlığının gerçek resmi olduğunu dile getirdi. Psaki, bu haberleri teyit edemeyecek olsalar da IŞİD'in temel hedeflerinden birinin Irak halkının kalbine korku salmak ve halkın arasında mezhepsel bir ayrılık oluşturmak olduğunu belirtti. Psaki, şunları söyledi:

    "Bu taktikleri mümkün olan en güçlü şeklide kınıyor ve bu dehşete düşüren şiddet eylemleri karşısında Iraklı insanlarla dayanışma içinde bulunuyoruz. Bu tür eylemde bulunan teröristler ABD'nin, Irak'ın ve uluslararası toplumun birer ortak düşmanıdır. Bu durum, bu tehdit karşısında ülkeyi bir araya getirebilmeleri için tüm siyasi yelpazedeki Iraklı liderlerin adım atması
    gerektiğini vurguluyor. Irak'ın bu krizi aşmasında ABD üzerine düşeni yapacaktır. Tüm Iraklıları bu şiddete karşı birleşemeye ve IŞİD'in sergilediği nefret yolunu reddetmeyi sürdürmeye çağırıyoruz."

    "Velayet Selahaddin" isimli internet sitesi tarafından Irak ordusu askerlerinin toplu katliam fotoğrafları yayınlanmıştı. Fotoğraflarda maskeli militanların askerleri kamyonlara koydukları, daha sonra da ellerini arkadan bağlayıp yüzüstü yere yatırdıkları görülüyordu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow