hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    John Kerry'den Kuzey Kore'ye kınama

    John Kerryden Kuzey Koreye kınama
    expand

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Sony'ye siber saldırı düzenleyen Kuzey Kore'yi kınadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, Sony Pictures'u hedef alan siber saldırı ve sinemalara ve sinemaseverlere yönelik kabul edilemez tehditleri nedeniyle Kuzey Kore'yi kınıyor" ifadesini kullandı.

    Kerry, bu eylemleri, izole edilmiş bir rejimin özgür ifadeye baskı kurmak ve kendi ülkesinin sınırları ötesindeki sanatçıların yaratıcı ifadelerini engellemedeki "küstah girişimleri" olarak tanımladı.

    Kerry, ABD'nin, sanatçıların hükümetlerini açıkça alaya alabildiği ve eleştirebildiği bir ülke olduğuna dikkati çekerek, bazen bu eleştiriler hoşlarına gitmese bile bunların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildiğine vurgu yaptı.

    Böyle bir saldırının hiçbir haklılığının bulunmadığını belirten Kerry, açıklamasında şunları kaydetti:

    "ABD'de ticari bir kuruluşu ve onun çalışanlarını hedef alan doğasında yıkıcılık bu ülke tarafından sponsor edilen siber saldırıdan derin endişe duyuyoruz. Bu gözdağı veren hukuksuz eylemler, Kuzey Kore'nin açıkça uluslararası normları umursamadığını gösteriyor."

    Hayata Dönüş'ün gerçek sorumluları yargılanmadı

    Filistin'in tanınması

    Bu arada Kerry, Washington'da AB ülkeleri büyükelçileriyle öğle yemeğinde biraraya geldi.

    Kerry, Avrupalı büyükelçilere, İsrail Eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in devlet olarak tanınmasını içeren oylamayı karşı çıkmaları gerektiğini söylediğini belirtti. Kerry, bu tür adımların israilli aşığı sağcıları daha güçlendireceğini belirtti.

    Foreign Policy dergisinin haberine göre, ABD 17 Mart'taki İsrail genel seçimlerine kadar böyle bir karara destek vermeyeceklerini açıkladı.

    John Kerry, ancak tasarının geliştirilmiş versiyonuna destek vermek ihtimalini de gözardı etmediklerini belirtti.

    Geçtiğimiz çarşamba günü Ürdün, Filistin adına BM Güvenlik Konseyi'ne bir taslak gönderdi. Taslağa göre, İsrail'in Filistin topraklarından 2017'de çekilmesini ve sorunun çözümü için 2 yıllık bir zaman tanıyor.

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, taslağı kabul etmeyeceklerini ve uluslararası baskılara boyun eğmeyeceklerini belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow