hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kanada "pasaport bebekleri" uygulamasını iptal ediyor

    Kanada pasaport bebekleri uygulamasını iptal ediyor
    expand

    Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı, ülke kamuoyunda "pasaport bebekleri" olarak anılan doğumla gelen vatandaşlık hakkı uygulamasını kaldırmak için yasa tasarısı hazırladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlık tarafından hazırlanan tasarının yasalaşması halinde, Kanada vatandaşlığı ya da sürekli oturum izni olmadığı halde, sadece doğum için ülkeye gelenlerin çocuklarına vatandaşlık verilmeyecek.

    Bir süreden beri vatandaşlık ve göçmenlik yasaları üzerinde değişiklikler yapan bakanlık, son olarak diğer bakanlıkların da katkısıyla hazırladığı tasarıda, her yıl yaklaşık 500 yabancı uyruklu bebeğin Kanada topraklarında doğduğunu ve bu rakamın ülkede her yıl kaydedilen ortalama 360 bin doğumda, yüzde 0,14'e denk olduğu bildirildi.

    Doğumla kazanılan vatandaşlığın, ekonomik boyutundan ziyade, vatandaşlık kazanımının ruhuna ters olduğu için iptal edilmesi gerektiğini belirten bakanlık, vatandaşlık hakkının güçlü bağlara dayanması gerektiğini savunuyor.

    Bakanlık Sözcüsü Alexis Pavlich, "Kanada vatandaşlığı bir ayrıcalık ve şereftir. Hükümetimiz, vatandaşlığımızın değerlerini yükseltmeye kararlıdır. Doğum turizmi, bizim vatandaşlık programımızın bütünlüğünü zayıflatıyor" değerlendirmesinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan, söz konusu uygulama için eski Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Jason Kenney'nin başlattığı değişiklik çalışmaları, hukukçuların tepkisine neden oluyor. Bazı hukukçular, doğum turizmi konusunun kanuni düzenleme gerektirecek kadar abartılmaması gerektiğini savunurken, "Bu tür bir uygulama, bir karıncayı atom bombasıyla öldürmek gibi bir şey olur" görüşünü dile
    getiriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow