hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kennte kaç Yahudi yaşıyor?

    Kennte kaç Yahudi yaşıyor
    expand

    Almanya'nın Dortmund kentinde geçtiğimiz mayıs ayında yapılan seçimlerde belediye meclisine girmeyi başaran 'Rie Rechte' adlı aşırı sağcı parti, ilginç bir talepte bulundu.

    Belediye Meclisi'ne önerge veren ırkçı parti temsilcisi Dennis Giemsch, Dortmund'da kaç Yahudi yaşadığını sordu. Nazi dönemi uygulamalarını anımsatan öneride, Yahudilerin ilçelere göre dağılımının da yapılması isteniyor.

    Dennis Giemsch, başvurusunda söz konusu bilgilere parti çalışmaları için ihtiyaç duyduğunu öne sürdü.
    Irkçı partinin önerisi, Almanya Yahudiler Merkez Konseyi'nin tepkisine neden oldu. Önerinin açıkça 'provakasyon' olduğu belirtilen Yahudiler Merkez Konseyi açıklamasında, talebin alçakça ve haince yapılmış bir Yahudi düşmanlığı olduğu dile getirildi.

    NAZİ DÖNEMİNDE UYGULANDI

    Aşırı sağcı bir partinin kentte yaşayan Yahudilerin listesini istemesi, Yahudiler arasında da tedirginlik yarattı. Azınlıkların organize bir ayrımcılığa tabi tutulması ve kişilerin etnik ve dini kökenine göre sınıflandırılması, 1933-1945 yıllarındaki Hitler dönemi uygulamalarını hatırlattı. Nazi döneminde, toplama kamplarına Dortmund'dan 2 bin Yahudi gönderilmiş ve hayatını kaybetmişti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow