hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kerry'den Rusya'ya sert Ukrayna çıkışı

    Kerryden Rusyaya sert Ukrayna çıkışı
    expand

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın Cenevre anlaşmasından sonra, Ukrayna'nın doğusundaki tansiyonun azalmasına yönelik "hiçbir somut adım atmadığını" belirterek, "Rusya'nın anlaşmaya uymaması halinde bu sadece ciddi bir hata olmayacak, pahalı bir hata olacak. Eğer Rusya tansiyonu azaltacak adım atmazsa dünya, Rusya'nın daha fazla bedel ödemesini sağlayacaktır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kerry, sürpriz biçimde akşam saatlerinde ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Ukrayna konusunda açıklama yaptı.

    Sert bir üslupla konuşan Kerry, Cenevre anlaşmasında sadece "iyi niyetin" yeterli olmadığını, tarafların somut adımlar atması gerektiğini açıkça belirttiklerini hatırlatarak, anlaşmanın ilk gününden itibaren sadece Ukrayna'nın yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve sözlerini tuttuğunu kaydetti.

    Kerry, Ukrayna liderlerinin iyi niyetini ortaya koyduğunu ve liderlik kavramının da bu olduğunu aktardı.

    Kerry, Rusya'nın ise "dikkat dağıtma, kandırma ve istikrarsızlaştırma" yolunu izlediğini belirterek, Cenevre'den şu ana kadar Rusya'nın "hiçbir somut adım atmadığını" söyledi. Kerry, Cenevre'den bu yana tek bir Rus yetkilisinin bile kamuoyu önünde anlaşmayı destekleyen ve silahlı grupları işgal ettikleri yerleri boşaltmaya çağıran açıklama yapmadığına dikkati çekti.

    Aksine, Rusya'nın devlet televizyonu dahil çeşitli kanallardan Rusya  Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna "fantezilerini" içeren propagandalar yapıldığını dile getiren Kerry, 21. yüzyılda ne kadar propaganda yapılırsa yapılsın gerçeklerin önüne geçilemeyeceğine işaret etti.

    Kerry, sadece bir tarafın ihtilaftan kaçınmasıyla bu sorunun üstesinden gelinemeyeceğine işaret ederek, "Şunu açıkça belirtelim: Cenevre'de varılan anlaşma yorumlamaya açık değil, belirsiz değil, subjektif değil, seçenekler de sunmuyor" dedi.

    "Rusya, grupları destekliyor"

    Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki silahlı ve Rusya yanlısı grupları fon ve ve ağır silahlarla desteklemeyi ve koordine etmeyi sürdürdüğünü ifade eden Kerry, bu grupların "yeni kıyafetleri, disiplinli asker tavırları, ellerindeki silahları ve Ukrayna'ya binlerce mil ötesindekilerin Rus aksanlarıyla kendi haklarını arayan yerel halk olduğunu iddia etmenin absürt olduğunu" kaydetti.

    Kerry, "Dünya, barışçıl protestocuların, üzerlerinde Rusya'nın cephaneliğinin son ürünleri otomatik silahlar ve el bombalarıyla gelmeyeceğini biliyor" ifadesini kullandı.

    Kerry, Ukrayna'nın doğusunda görülen asker kıyafetli kişilerin giysilerinin geçen ay Kırım'daki Rus askerlerininkiyle aynı olduğuna işaret ederek, bunun yanında buradaki grupların Rus askerleriyle benzerliklerini gösteren birçok fotoğrafların kamuoyunda paylaşıldığını hatırlattı. Kerry, "Rusya'nın elinin bu işin içinde olduğundan kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.

    Cenevre anlaşmasının hemen arkasından itidal yerin şiddetin arttığına dikkati çeken Kerry, Rusya'yı Ukrayna'daki "demokratik süreci aktif şekilde sabote etmek için elinden geleni yapmakla" suçladı.

    Kerry, "Bu filmi önceden gördük, hem de Kırım'da" dedi.

    "Pahalı bir hata olacak"

    Kerry, Rusya'yı uyararak, "Rusya'nın anlaşmaya uymaması halinde bu sadece ciddi bir hata olmayacak, pahalı bir hata olacak" diyerek, Rusya ekonomisinin mevcut yaptırımlardan şimdiden etkilendiğine dikkati çekti.

    "Bir gerçek görmezden gelinemez ki o da tüm dünyanın Ukrayna'nın arkasında duracağı" diyen Kerry, Rusya'ya seslenerek, "(Rusya'nın izlediği) Yolu değiştirmesi için pencere kapanıyor" ifadesini kullandı. Rusya'nın Cenevre anlaşmasına uyarak tansiyonu azaltma yoluna gitmesi halinde bundan memnuniyet duyacaklarını dile getiren Kerry, "Eğer Rusya bunu yapmazsa da dünya, Rusya'nın daha bedel ödemesini sağlayacaktır. Başkan Obama'nın belirttiği gibi biz hazırız" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow