hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kristof Kolomb'un sancak gemisi bulundu"

    Kristof Kolombun sancak gemisi bulundu
    expand

    Ünlü denizci Kristof Kolomb'un yaklaşık 500 yıl önceki Amerika kıtası seferindeki sancak gemisi Santa Maria'nın enkazının bulunduğu sanılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiliz The Independent gazetesinin özel haberine göre, Haiti'nin kuzey sahili açıklarındaki gemi enkazının, dünyanın en önemli denizaltı keşiflerinden biri olabileceği belirtiliyor.

    Santa Maria'nın o bölgede deniz dibinde yattığı yaklaşık 10 yıldır tahmin ediliyordu.

    Amerikalı sualtı arkeoloğu Barry Clifford ve ekibi araştırmalarını yoğunlaştırarak gemi enkazının Santa Maria'ya ait olduğu tespitini duyurdu.

    Clifford, "Bütün coğrafi, sualtı topografisi ve arkeolojik kanıtlar güçlü şekilde bu enkazın Kolomb'un ünlü bayrak gemisi Santa Maria olduğuna işaret ediyor" dedi.

    ABD'li araştırmacı, çalışmalarına destek veren Haiti hükümetiyle işbirliği halinde arkeolojik araştırmayı derinleştireceklerini söyledi.

    Henüz Clifford ve ekibi sadece enkazı fotoğraflamış ve ölçmüş durumda.

    Ekip, enkazın Santa Maria'nın olduğu bulgusuna, 10 yıl önce çekilen fotoğraflar ile bu ay başında yapılan inceleme dalışlarından elde edilen verileri birleştirerek ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bulgu, İtalyanca adı Cristoforo Colombo (Latince: Christophorus Columbus) olan denizcinin günlüğünde aktardığı bilgilerle uyuşuyor.

    Önemli kanıtlardan biri ise Santa Maria'nın yüzdüğü dönemde kullanılan tipte bir topun kalıntısı.

    Ancak fotoğrafı çekilen bu top kalıntısının eski eser kaçakçıları tarafından yağmalandığı sanılıyor.

    Clifford, bölgenin korunması için Haitili yetkililerle işbirliği halinde olduklarını belirterek şöyle konuştu:

    "Enkazla ilgili kazı tamamlanmasının, Kolomb'un Amerika'yı keşfiyle ilgili gelmiş geçmiş en ayrıntılı deniz arkeolojisi kanıtını ortaya çıkaracağından eminim."

    Deneyimli deniz arkeoloğu, gömülü durumdaki geminin ahşap kısmının ve diğer bölümlerinin çıkarılarak Haiti'deki bir müzede sergilenmesine çalışacaklarını belirtti.

    Kayalıklara çarpmıştı

    15. yüzyılın ikinci yarısında İspanya'nın Bask ülkesinde inşa edilen Santa Maria, 1492 yılında Kolomb tarafından kiralanmış ve Asya'ya yeni bir yol bulmak için çıkılan tarihi deniz seferine öncülük yapmıştı.

    37 günlük yolculuğun ardından Bahamalar'a ulaşan Kaptan Kolomb ve filosu yaklaşık 10 hafta sonra Haiti açıklarında gece seyrederken kayalıklara çarptı.

    Kaynak: BBC Türkçe / The Independent

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow