hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Malezya Başbakanı: "Düşürüldüyse suçlular adalet karşısına çıkarılmalı"

    Malezya Başbakanı: Düşürüldüyse suçlular adalet karşısına çıkarılmalı
    expand

    Malezya Başbakanı Necip Rezak, Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giderken Ukrayna'da düşen Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağı hakkında "Uçak gerçekten düşürüldüyse Malezya suçluların adalet karşısına çıkarılması konusunda ısrarcı olacaktır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Rezak, zaman zaman duygusal dakikaların yaşandığı basın toplantısında, düşen uçakla ilgili her türlü ihmalin araştırıldığını ve hiçbir şeyin karanlıkta kalmayacağını belirtti. Rezak, uçağın düştüğü alanda kimsenin enkaz parçaları ve kara kutuya müdahalede bulunmaması gerektiğini vurguladı.

    Olayın ardından ABD Başkanı Barack Obama'nın Rezak'ı aradığı ve iki liderin düşen uçakla ilgili detaylı ve geniş kapsamlı soruşturmanın yapılması konusunda hemfikir oldukları bildirildi.

    Aynı havayolu şirketine ait bir başka uçağın martta Kuala Lumpur'dan Pekin'e uçarken kaybolmasının şoku ülkede halen atlatılamazken, Malezyalılar yeni bir uçak felaketiyle karşılaşmanın şaşkınlığını yaşıyor. Halk, son uçak felaketine neyin ya da kimlerin sebep olduğunun, ayrıca uçağın güzergahının neden "savaş bölgesinden" geçtiğinin sorgulanmasını talep ediyor.

    Bu arada, Malezya arama kurtarma ve sağlık ekiplerinden oluşan özel bir ekibi kaza bölgesine göndermeye hazırlanıyor. Malezyalı yetkililer, düşen uçakla ilgili soruşturmanın detaylı bir şekilde devam ettiğini, aynı zamanda yolcuların ve mürettebatın yakınlarına süreçle ilgili gelişmelerin aktarıldığını kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Malezya Havayolları ise uçağının düşmesinin ardından Avrupa seferlerinin rotalarının değiştirildiğini bildirdi. Şirketin açıklamasında, Avrupa'ya ya da Avrupa'dan yapılan seferler için Uluslararası Sivil Havacılık Kurumu tarafından daha önce "güvenli" ilan edilen rota yerine alternatif rotalar belirlendiği duyuruldu.

    295 kişinin öldüğü düşürülen Malezya uçağından ilk fotoğraflar

    Uluslararası Havayolu Trafiği Yönetimi (EUROCONTRO), Ukraynalı yetkililerin olayın ardından 32 bin fit yüksekliğe kadarki hava sahasının uçuşlara kapatıldığını duyurduğunu açıkladı. Ukrayna Sivil Havacılık Hizmeti de resmi sitesinde yayımladığı duyuruyla Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı Boing-777 uçağının düşmesinin ardından ülkenin doğusundaki bölgenin hava sahasının kapatıldığını bildirmişti. Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanlarından Anton Gerashenko, Facebook sayfasında, uçağın "terörist" şeklinde nitelediği Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından 33 bin fit (10 bin metre) yükseklikte uçarken Buk füzesiyle vurulduğunu ileri sürdü. Buk füzelerinin 25 bin metre yüksekliğe kadar menzile sahip olduğu biliniyor.

    Malezya yolcu uçağı Rusya - Ukrayna sınırında düştü

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise uçak felaketiyle ilgili Ukrayna yönetimini suçlayarak, "Bu topraklarda barış sağlansaydı, Ukrayna'nın güneydoğusunda askeri operasyonlar yenilenmeseydi bu trajedi yaşanmayacaktı" dedi.

    Rusya Savunma Bakanlığı da düşen uçakla ilgili iddiaları "saçma" olarak niteledi.

    Malezya Başbakanı Necip Rezak, uçağın düşmeden önce "imdat" çağrısı yapmadığını bildirmişti. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, uçağın "görünüşe bakılırsa vurulduğunu" belirterek, ayrıntıların henüz netlik kazanmadığını söylemişti. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının "terörist saldırı" sonucu düştüğünü savunmuştu.

    Malezya Havayolları, uçakta 283 yolcu ve 15 kişilik mürettebat bulunduğu açıklamıştı. İlk belirlemelere göre, yolcular arasında 154 Hollandalı, 27 Avustralyalı, 23 Malezyalı, 11 Endonezyalı, 4 Alman, 6 İngiliz, 4 Belçikalı, 3 Filipinli ve 1 Kanadalı bulunuyordu. Şirket yetkilileri, diğer yolcuların milliyetlerinin henüz tespit edilemediğini belirtiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow