hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NATO "öncü güç" için anlaştı

    NATO öncü güç için anlaştı
    expand

    NATO, kriz riski ve tehditle karşı karşıya olan üye ülkelere 48 saat içinde kaydırılabilecek ve Ukrayna'dakine benzer krizlerde caydırıcı rol oynayacak bir "öncü güç" oluşturulması konusunda anlaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Resmi adı "Çok Yüksek Hazırlık Ortak Görev Gücü" olan "öncü güç", Rusya'nın Ukrayna'daki politikaları nedeniyle oluşturulmasına karar verilen ancak gelinen aşamada nereden gelirse gelsin her türlü tehdide karşı caydırıcı rol oynamak ve tehdit algısının yükseldiği üye ülkeleri rahatlatmak amacıyla tasarlandı.

    NATO liderler zirvesi başladı

    Öncü gücün en büyük özelliklerini, unsurlarının farklı ülkelerde konuşlanacak, rotasyon sistemine göre görev alacak ve uluslararası askeri operasyonlar için çok kısa olarak değerlendirilebilecek olan 2 günlük bir süre içinde ilgili ülkeye gönderilebilecek olması oluşturuyor.

    Kara unsurlarından oluşacak ve binlerce asker içerecek olan öncü güç, gerekmesi halinde deniz ve hava unsurlarının yanı sıra özel güçler tarafından da desteklenecek.

    Erdoğan'dan zirvede IŞİD mesajı

    Öncü güç için öngörülen kesin bir asker sayısı söz konusu değil. Gücün boyutunun yaşanan krizin ve alınması gereken önlemin kapsamına göre değişmesi öngörülüyor.

    Öncü güç için öngörülen görev alanı ise şu aşamada "NATO topraklarıyla" sınırlı olacak. NATO kaynakları, "ileride gerekli görülmesi ve farklı bir siyasi karar alınması halinde görev alanının genişletilebileceğini" belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlgili karargahların nerede oluşturulacağı konusunda ise henüz nihai karar verilmedi. Karargahların yeri için Baltık ülkeleri, Polonya ve Romanya'nın şansı yüksek gözüküyor.

    Mukabele gücünden farklı

    NATO'nun oluşturma kararı aldığı öncü güç, halen faaliyette olan NATO Mukabele Gücü'nden (NRF) farklı. NRF, çok uluslu bir yapıya sahip ve bünyesinde kara, hava, deniz unsurları ile özel operasyon birimlerini barındırıyor. NRF'in görev alanı öncü gücün aksine NATO ülkeleriyle sınırlı değil. NRF dünyanın her yerinde ortak savunma ya da kriz yönetimi amacıyla görev alabiliyor.

    Rasmussen: Mesaj açık

    Bir basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, alınan kararla gönderilen mesajın açık olduğunu belirterek, "NATO, tüm müttefiklerini her daim korur" dedi.

    Olası saldırganlara net bir mesajın söz konusu olduğunu kaydeden Rasmussen, "Bir müttefiğe saldırmayı düşünseniz bile tüm İttifak'la karşı karşıya kalırsınız" ifadelerini kullandı.

    Bugün alınan kararların Rusya'ya önemli mesajlar gönderdiğini ifade eden Rasmussen, "Müttefiklerimizi korunması ve savunması için atılması gereken adımları attığımız ve kararlı olduğumuzu ortaya koyduk" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rasmussen, özellikle doğuda artan bir NATO varlığı görüleceğini belirtti.

    Bekaroğlu sert çıktı: "Alnını karışlarım"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow