hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama: "Tüm Iraklıları temsil edecek kabineyi kurun"

    Obama: Tüm Iraklıları temsil edecek kabineyi kurun
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama, Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen başbakan adayı Abadi’yi arayarak, "Tüm Iraklıları temsil edecek yeni kabineyi kurmasını" istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Obama, Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen başbakan adayı Haydar el-Abadi’yi arayarak tebrik ettiğini belirterek, “Kendisine en kısa sürede, tüm Iraklılara kapsayan ve tüm Iraklıları temsil eden yeni kabineyi kurması çağrısında bulundum" dedi.

    Obama, tatil yaptığı Martha’s Vineyard’da kameraların karşısına geçerek Irak'la ilgili açıklama yaptı.

    Son günlerde Amerikan güçlerinin, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terörist güçlerin Erbil kenti civarında güçlenmesini önlemek ve buradaki Amerikan vatandaşlarını korumak için belirlenmiş hedeflere yönelik başarılı hava saldırıları düzenlediğini ifade eden Obama, Kürt güçlerin de sahada kendi kentlerini savunmaya devam ettiğini kaydetti.

    Instagram'ın playboyu Dan Bilzerian'ından dikkat çeken buluşma

    Obama, “Irak ve Kürt güçlerine, IŞİD’e karşı savaşırken askeri danışmanlık ve yardımları artırdık” ifadesini kullandı. Bunun yanında Sincar Dağı’nda mahsur kalanlara yönelik insani yardımlara da devam ettiklerini hatırlatan Obama, ayrıca ABD uçaklarının, Sincar Dağı çevresindeki, Iraklılara tehdit oluşturan terörist güçlere karşı hava saldırısı düzenlemeye hazır beklediğini bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak, Irak’taki daha büyük krizin Amerikan askeri müdahalesiyle çözülemeyeceğini daha önce de belirttiğini anımsatan Obama, Cumhurbaşkanı Fuat Masum’un, Parlamento Başkan Yardımcısı Haydar el-Abadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirilmesine işaret ederek, Irak anayasası altında, Irak’ın farklı toplumlarını bir araya getirebilecek yeni bir hükümetin kurulması noktasında bunun önemli bir adım olduğunu söyledi.

    Obama, Abadi’yi tebrik etti

    Obama, kendisi ve Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Abadi’yi arayarak tebrik ettiğini de belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Abadi’ye en kısa sürede, tüm Iraklıları kapsayan ve tüm Iraklıları temsil eden yeni kabineyi kurması çağrısında bulundum. Hükümeti kurarlarken kendisine, Masum’a ve Meclis Başkanı (Selim Abdullah) Cuburi’ye destek taahhüdünde bulundum. Bunun yanında tüm Iraklı siyasi liderleri önümüzdeki günlerdeki siyasi süreç boyunca barış içinde çalışmaya çağırıyorum."

    Irak’ın yeni liderliğinin zor bir iş olduğunu, tüm vatandaşların güveninin tekrar kazanılması ve kapsayıcı bir yönetim kurulması gerektiğini ifade eden Obama, ABD’nin tüm Irak halkının ihtiyaçlarını ele alan bir hükümeti desteklemeye hazır olduğunu bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünlü aktör Robin Williams hayatını kaybetti

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow