hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rus birlikleri Ukrayna sınırından çekildi mi?

    Rus birlikleri Ukrayna sınırından çekildi mi
    expand

    Amerikalı yetkililer, Rusya'nın Ukrayna sınırına yığdığı askeri birliklerin büyük bir kısmını geri çektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adının açıklanmasını istemeyen Savunma Bakanlığı yetkilileri, Associated Press haber ajansına, Rusya-Ukrayna sınırında halihazırda yaklaşık yedi taburun kaldığını belirtti.

    Savunma Bakanı Chuck Hagel, iddialar konusunda herhangi bilgi vermedi ancak Rus birliklerinin çekilmesini olumlu bir gelişme olarak niteledi.

    Shangri-La Dialogue toplantılarına katılmak için Singapur'a giden Hagel, Rus mevkidaşı ile askeri birliklerin çekilmesi konusunda herhangi bir görüşme yapmadığını ifade etti.

    Hagel, "Binlerce Rus askerinin geri çekildiğini biliyoruz ancak sınır bölgesinde hala binlerce Rus askeri olduğunu da biliyoruz" dedi.

    Ukrayna'daki siyasi krizin ardından Rusya, Ukrayna sınırına çok sayıda asker göndermiş ve Rus birlikleri, martta Kırım Yarımadası'nın kontrolünü ele geçirmişti.

    Kırım Özerk Bölgesi'nde yapılan referandumda halk, Ukrayna'dan ayrılıp Rusya'ya katılmak için oy kullanmıştı.

    ABD ve diğer Batılı ülkeler, Moskova'yı Ukrayna hükümetine baskı yapmak için sınır bölgesine askeri yığınak yapmakla suçluyor.

    Tansiyon yüksek

    Öte yandan Ukrayna'nın doğusundaki Slavyaknsta Ukrayna ordusuna ait bir helikopterin düşürülmesinin ardından tansiyon yüksek. Ukraynanın yeni Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko "Ukrayna halkının düşmanlarının bu eylemleri cezasız kalmayacak" dedi.

    Ukrayna'nın yeni seçilen lideri, "Haydutların elinde bir Ukraynalının daha ölmesine izin vermemeliyiz" diye konuştu.

    Poroşenko, krizi aylar değil saatler için sonlandıracağını söylemişti. Rusya yanlısı ayrılıkçıların düşürdüğü helikopterde özel harekat komutanı General Kulçitski de bulunuyordu. Kiev yönetiminin açıklamasına göre 14 kişi öldü.

    Bu, Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalarda Ukrayna cephesinin verdiği en ağır kayıplardan biri.

    Ukrayna bölgede Rus yanlısı gruplara karşı pazartesiden bu yana operasyon yapıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow