hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriyeli muhalifler Türkiye'nin niyetinden kuşkulu

    Suriyeli muhalifler Türkiyenin niyetinden kuşkulu
    expand

    Suriyeli muhalifler, Ankara'nın IŞİD'i sınır bölgelerinden nasıl çıkaracağı ve mülteciler için "güvenli bölge"nin nasıl oluşturulacağı konusunda ayrıntılı bilgi vermediği gerekçesiyle Türkiye'nin IŞİD'e karşı operasyonları konusunda şüphe duyuyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şam rejimine karşı savaşan muhalifler IŞİD'e karşı artan koalisyon hava saldırılarını memnunlukla karşıladı. Ancak, Türkiye'den büyük bir katkı beklemeyip, Washington ve Ankara'nın "boş vaatlerde" bulunduklarını düşünüyorlar.

    IŞİD'e karşı savaşan koalisyon güçleriyle Suriyeli muhalifler arasındaki işbirliğini koordine eden muhalif yetkili Munthir Sallal, "Güvenli bölge konusundaki konuşmalar bizi şaşırttı. Biz hiç böyle bir şey duymadık" dedi.

    İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Sallal, muhalif komutanların Türk yetkililerle Pazartesi günü Ankara'da bir araya gelerek askeri planları tartıştığını söyledi.

    Ankara ve Washington geçtiğimiz hafta Türkiye'nin IŞİD'e karşı operasyonlara katkısı ve ABD'nin İncirlik üssünü de kullanmasına izin veren yeni bir anlaşma yapmıştı.Uzun bir zamandan beri Türkiye'nin Suriye sınırı boyunca bir tampon bölge oluşturulması için bastıran Ankara, IŞİD'e karşı sürüdürülen yoğun operasyonlar sonucunda mülteciler için "güvenli bölgeler" oluşturulacağını söylüyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak Financial Times Suriyeli muhaliflerin büyük bir bölümününTürkiye'nin Suriye operasyonlarının asıl hedefinin IŞİD değil de PKK'yu durdurmak olduğunu söylediklerini yazdı. Gazete, üst düzey Avrupalı bir diplomatın, hava saldırılarının Türkiye'nin IŞİD politkasında bir değikilik anlamına gelmediği şeklindeki sözlerine yer verdi.

    Gazeteye konuşan diplomat, "Üç yıldır süren kendini tutuma, ödün verme ve görmemezlikten gelmeler göz önünde tutulursa, bunun adına ne derseniz deyin, ben bunun bir haftalık gelişmelerle sona erdiğine inanmıyorum. IŞİD'i uyaracak kadar operasyon yapıyorlardır ama bulaşmıyorlardır. Erdoğan'ın siyasi çıkarları doğrultusunda içerdeki kitleye sert oynarmış gibi gösterip Kürtleri vuruyor olabilirler " dedi.

    Muhalif yetkili Sallal ise, "Türk yetkililer bize artık koalisyon planına destek olacaklarını söylediler. Önceden, güçlü bir destek vermiyorlardı ama artık bu bir Türk- koalisyon ortak operasyonudur" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow