hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Suriyeli muhaliflere yardım küçük silahlarla başlayacak"

    Suriyeli muhaliflere yardım küçük silahlarla başlayacak
    expand

    ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Suriyeli muhaliflere sunulacak yardım paketiyle ilgili, "İlk aşamada küçük silahlar, araçlar ve haberleşme gibi basit teçhizatlar ile taktiksel ve daha ileri düzeyde eğitimlerden oluşacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hagel, kendisi ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'nin, Suriye içerisindeki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü hedeflerine saldırı düzenlemeye yönelik bir planı onayladığını ve planın ABD Başkanı Barack Obama'ya sunulduğunu bildirdi.

    Hagel, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nde düzenlenen IŞİD stratejisi konulu oturumda yaptığı açıklamada, "IŞİD'in Irak-Suriye sınırında serbestçe hareket etmesi ve Suriye'de güvenli bölge bulmaya devam etmesi nedeniyle, eylemlerimizi sadece adı kalmış bir sınırla kısıtlamayacağız" dedi.

    ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM), IŞİD'in komuta-kontrol kademesi, lojistik kabiliyetleri ve altyapısı da dahil olmak üzere örgütün Suriye'deki sığınaklarına karşı hedefe odaklı eyleme geçilmesini içeren bir plan hazırladığını belirten Hagel, "General Dempsey ve ben, CENTCOM planının kapsamlıca üzerinden geçtik ve onayladık" ifadesini kullandı.

    Hagel, CENTCOM Komutanı General Lloyd Austin'ın planla ilgili önceki gün Başkan Obama'ya, Florida-Tampa'daki CENTCOM üssünü ziyareti sırasında brifing verdiğini aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Küçük silahlarla başlayacağız"

    Temsilciler Meclisi'nde dün kabul edilen ve Senato'da da şu anda görüşülen, Suriyeli "seçilmiş" ılımlı muhaliflere askeri ekipman ve eğitim verilmesi planına da değinen Hagel, sözkonusu yardım paketinin ilk aşamada küçük silahlar, araçlar ve haberleşme gibi basit teçhizatların yanında, taktiksel ve daha ileri düzeydeki eğitimlerden oluşacağını kaydetti. Hagel, muhalif güçlerin savaş alanındaki etkinlikleri arttıkça, "en güvenilir komutanlar ve kabiliyete sahip güçlere giderek daha sofistike türden yardımlar sağlamaya hazır olacaklarını" belirtti.

    Hagel, "Hedef, IŞİD'e karşı sayısal eşitliği başarmak değil, ılımlı Suriyeli (muhalif) güçlerin, eğitim almış üstün savaşçılar olmalarını sağlamak. IŞİD'in adam toplamasına sekte vurmayı ve Suriye muhalefetinin, IŞİD'in zaten Irak güvenlik güçleri ve Kürt güçlerinden gördüğü baskıya bir yenisini ilave etmesini sağlamayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

    "Silahların yanlış ellere gitmemesi için..."

    Bu programın başarılı olmasında, eğitim ve ekipman desteği verilecek muhalifleri belirlemeye yönelik titiz bir eleme işleminin yürütülmesinin kritik önem taşıyacağını vurgulayan Hagel, Savunma Bakanlığı olarak, bu süreçte ABD Dışişleri Bakanlığı, istihbarat camiası ve bölgedeki tüm ortaklarıyla bu konuda yakın çalışma içerisinde olacaklarını söyledi. Hagel, "Silahların muhalefetin radikal unsurlarının, IŞİD'in, Esed rejiminin ya da diğer aşırılık yanlısı grupların eline düşmemesini sağlamak için onları (muhalefet güçlerini) yakından takip edeceğiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her süreçte riskin olduğu, eyleme geçmenin de eyleme geçmemenin de riskler barındırdığı görüşünü dile getiren Hagel, "Ancak IŞİD'in bu ülkeye, bölgeye ve müttefiklerimize oluşturduğu gerçek tehdit gözönüne alındığında bu riski almanın doğru olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

    "Esad, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni ihlal etti"

    Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde yine IŞİD stratejisinin ele alındığı oturumda konuştu.

    Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın klor gazı kullandığına dair kanıtların bulunduğuna inandıklarını belirterek, bunun Kimyasal Silahlar Sözleşmesi altında yasaklandığını ve dolayısıyla Esad'ın bu sözleşmeyi ihlal ettiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriyeli muhalif güçlerin kapasiteleri ve güvenilirliğine dair bazı Kongre üyelerinin çekincelerini de gidermeye çalıştığı görülen Kerry, "Tüm bu güçlerin IŞİD'e karşı savaşmada sağlam bir karnesi var. Dolayısıyla bizim hissiyatımız, burada birlikte çalışacağımız birşey olduğu yönünde. Bunun kolay olacağını, bir gecede başarılacağını söylemiyorum. Ancak Suriye muhalefeti, destek eksikliğine rağmen ayakta kalmayı başardı ve savaşmaya devam ediyor. Bizim kanaatimize göre şimdi daha da fazla savaşacaklar" diye konuştu.

    Kerry, oluşturmaya çalıştıkları küresel koalisyon IŞİD'e karşı harekete geçmeye hazır hale geldiğinde, "ılımlılar" tarafına geçen kişilerin sayısında da artış göreceklerini, muhalefetin gücünü artıracağını ve IŞİD'i izole etmeye başlayabileceklerini söyledi.

    ABD Dışişleri Bakanı Kerry, oturum sırasında, IŞİD gibi gruplara çeşitli çevrelerden fon akışının durdurulması gerektiğinden bahsederken, cümlesinin bir yerinde "İslami radikal gruplar" ifadesini kullandıktan sonra, "İslami" kelimesini kullanmanın yanlış olduğunu belirterek, ifadesini "radikal dini aşırılık yanlıları" olarak değiştirdi. Kerry, "Beklentilerimizi net olarak ortaya koyduk. Beklentilerimiz, insanların İslami radikal grupları fonlamayı durdurması yönünde, pardon 'İslami' yanlış kelime, radikal dini aşırılık yanlılarını" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'den IŞİD'e yeni hava saldırıları

    Bu arada, ABD ordusu Irak'ta IŞİD hedeflerini vurmaya devam etti.

    CENTCOM'dan yapılan açıklamada, Amerikan savaş uçaklarınca Musul'un güneydoğusundaki IŞİD'e ait bir eğitim kampı yakınında düzenlenen saldırıda örgüte ait bir zırhlı araç, iki bina ve büyük bir kara birliğinin imha edildiği, Bağdat'ın güneydoğusundaki diğer bir saldırıda da IŞİD'in bir mühimmat deposunun hasara uğratıldığı belirtildi.

    CENTCOM, ABD ordusunun bugüne kadar Irak'ta 176 hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow