hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tayland'da rüşvet ve yolsuzluğun cezası artırılıyor

    Taylandda rüşvet ve yolsuzluğun cezası artırılıyor
    expand

    Tayland'da eski Başbakan Yingluck Shinwatra'nın artan serveti Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'nu harekete geçirdi. Geçen yıl Mayıs ayında gerçekleşen askeri darbe ile iş başına gelen hükümet de üst düzey yönetici ve siyasetçiler için rüşvet ve yolsuzluğun cezasını iki kat artıracak bir yasa hazırlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tayland eski Başbakanı Yingluck Shinawatra, 9 Aralık 2013'te parlamentoyu feshettikten sonra açıkladığı malvarlığına 11 milyon baht (yaklaşık 350 bin dolar) daha eklendiği tespit edilmesi üzerine Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu harekete geçti. Öte yandan da Mayıs 2014'te gerçekleşen askeri darbe ile iş başına gelen hükümet de yolsuzluk ve rüşvet suçlarında yönetici ve siyasetçilerin alacağı cezayı iki katına çıkaracak bir düzenleme hazırlıyor. 

    Yingluck Shinawatra da tıpkı diğer 479 milletvekili gibi parlamentonun feshinden sonra Tayland Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'na malvarlığını ibraz etti. Beyanına göre, Shinawatra'nın 617 milyon baht (20 milyon dolar) mal varlığı ve 30,5 milyon baht (yaklaşık 1 milyon dolar) borcu bulunuyordu. Geçen süre zarfında Shinawatra'nın malvarlığına 11 milyon baht daha eklendiği tespit edildi.

    Bunun üzerine Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu harekete geçti. Shinawatra'nın aksine diğer milletvekilleri geçen bir yıldan fazla zamanda 25 bin dolar ile 90 bin dolar arasında paralarının azaldığı gözlendi.

    Tayland'da askeri darbe

    Cezalar iki kat artırılacak

    Kontrol Departmanı Genel Müdürü Manas Jamveha yaptığı açıklamada alt seviyede bir memura rüşvet veya yolsuzluk yaptığı ispat edilirse 2 bin bahttan (62 dolar) 200 bin bahta (62 bin dolar) kadar ceza ve/veya bir yıldan on yıla kadar hapis verileceğini, bu kişinin üst düzey ya da siyasetçi olması durumunda da verilecek olan cezayı iki katına çıkarak düzenlemenin yakında çıkmasını beklediklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2013 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi'nde Tayland'ı 175 ülke arasında 102.ci olarak belirlemişti. Darbenin hüküm sürdüğü 2014 yılında ise Yolsuzluk Algı Endeksi'nde 85. olmayı başaran Tayland bu yıl çıtayı daha da yükseltmeyi hedefliyor.

    Selahattin Demirtaş'tan "sosyalistlerle ittifak" açıklaması

    Pasifik'te Ertuğrul Firkateyni'nin kasasının peşindeler

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow