hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ukrayna NATO'nun da gündeminde

    Ukrayna NATOnun da gündeminde
    expand

    NATO Savunma Bakanları Toplantısı devam ediyor. Afganistan'dan çekilmeyi ele alacak olan NATO savunmabakanları Ukrayna'daki son gelişmeleri de masaya yatıracak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rasmussen, Afganistan'da yürütülen Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) misyonunu tamamlamaya ve 2014'ten sonra Afgan güvenlik güçlerinin tam sorumluluğu almasını güvence altına almaya odaklandıklarını söyledi.

    ISAF'ın görevini tamamlamasının ardından da eğitim, danışma ve destek misyonuyla Afganistan'ı desteklemeyi planladıklarını ifade eden Rasmussen, "Ancak son derece açık olmalıyız. Yeni görevimizin planlamasını tamamlamak, SOFA'nın tamamlanmasına bağlı. Başından bu yana söylediğimiz gibi SOFA, Afganistan ile ABD arasında ikili güvenlik anlaşması (BSA) imzalanmadıkça tamamlanamaz" dedi.

    BSA konusundaki gecikme, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin imza atma konusunda isteksiz olmasından kaynaklanıyor. BSA'nın imzalanmasında yaşanan gecikmenin NATO'nun görevini daha zor hale getirdiğini belirten Rasmussen, bu durumun planlamaya etkisini gözden geçirmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

    Afganistan'ın demokratik gelişmesi açısından gelecek ayların belirleyici olacağının altını çizen Rasmussen, "Seçimlerin şeffaf, kapsayıcı ve güvenilir olmasını ve güvenliğinin ehliyetli Afgan güçleri tarafından sağlanmasını dört gözle bekliyoruz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NATO savunma bakanları ISAF'a katkı sağlayan ülkelerle yaptıkları toplantının ardından NATO-Ukrayna Komisyonu'nda Ukrayna'daki son gelişmeleri masaya yatıracak.

    NATO savunma bakanlarının dün Ukrayna konusundaki ortak açıklamasında, "Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne sağlam şekilde bağlı, bağımsız, egemen ve istikrarlı Ukrayna Avrupa-Atlantik güvenliğinin anahtardır. NATO ve Ukrayna arasındaki Özel Ortaklık Sözleşmesi uyarınca NATO müttefikleri, Ukrayna'nın egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü, demokratik gelişimini ve Orta ve Doğu Avrupa'da ve kıta üzerinde istikrar ve güvenliğin anahtar faktörü olan sınırların ihlal edilemeyeceği ilkesini desteklemeye devam edecektir" denilmişti.

    Rusya'ya Kırım uyarısı

    Öte yandan, Rasmussen, Rusya'yı Kırım konusunda uyardı. Rasmussen, toplantı devam ederken Twitter'dan gönderdiği mesajında, "Kırım'daki gelişmelerden endişeliyim. Rusya'dan tansiyonu yükseltecek ya da yanlış anlamaya neden olacak herhangi bir eylemde bulunmamasını ısrarla talep ediyorum" diye yazdı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow