hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ukrayna'da halk tankların önüne geçti

    Ukraynada halk tankların önüne geçti
    expand

    Ukrayna'nın Mariupol kentindeki askeri birliğe yapılan saldırıda 3 kişinin öldüğü açıklandı. Suların durulmadığı ülkenin doğusundaki bazı kentelerde de halk, Ukrayna ordusuna ait tank ve araçların yerleşim bölgelerine girmesini engelledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, "Kiev yönetimi, ülkenin doğusundaki olayları bastırmak için silah kullanarak suç işlemiştir" açıklamasında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, dün gece ülkenin güneydoğusundaki Mariupol kentinde, kimliği belirsiz silahlı şahıslar tarafından askeri birliğine yapılan saldırı sırasında, saldırganların 3'ünün öldürüldüğünü, 13 saldırganın ise yaralandığını açıkladı.

    İçişleri Bakanı Arsen Avakov, sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, dün gece 300'e yakın kimliği belirsiz silahlı grubun Mariupol'daki askeri birliğe saldırı düzenlediğini belirterek, bu saldırı sırasında silahlı kuvvetler ile saldırganlar arasında çatışma çıktığını ifade etti.

    Milli Muhafız Birliği operasyon yaptı

    Avakov, bu çerçevede emniyet birimleri ile Milli Muhafız Birliği tarafından söz konusu saldırganların etkisiz hale getirilmesine ilişkin düzenlenen operasyonda bazı saldırganların etkisiz hale getirildiğini kaydederek, söz konusu saldırganların bazılarının yakalanmasına ilişkin operasyonun ise devam ettiğini vurguladı.

    3 kişi öldü, 13 kişi yaralı

    Söz konusu operasyon sırasında hükumet güçlerinin kayıp vermediğini ifade eden Avakov, ilk belirlemelere göre, çatışma sırasında 3 saldırganın öldürüldüğünü, 13'ünün yaralandığını, 63'ünün ise yakalandığını kaydetti. Avakov, saldırganların yanında bulunan cep telefonlarının Rus cep telefonu operatörlerine ait olduğunun tespit edildiğini ve yakalananların kimliğinin tespit edilmesine ilişkin çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğudaki kentler karıştı, halk Ukrayna ordusunu engelliyor

    Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorks kentinde Rus yanlısı kalabalık bir grup, Ukrayna ordusuna ait silahlı personel taşıyan tank ve zırhlı araçları durdurarak, bölgeden geri çekilmesini istedi.

    Olay, Ukrayna'nın geçici Devlet Başkanı Oleksandr Turçinov'in, dün, Rus yanlısı grupların Donetsk kentinde birçok hükümet ve polis merkezi binasını ele geçirmesinin ardından "terörle mücadele" operasyonu düzenleneceğini açıklamasının ardından meydana geldi.

    Ukrayna özel kuvvetleri, Rus yanlısı grupların kalesi konumundaki Slavyansk'a 20 kilometre uzaklıktaki Kramatorsk'da bir askeri havaalanını ele geçirdi. Ukrayna askerlerinin havalimanını ele geçirmesine rağmen, havaalanına giden yolların Rus yanlısı gönüllüler tarafından tutulduğu bildirildi.

    Öte yandan Dnipropetrovsk bölgesinde de Kiev-Donets tren yolu çevresinde orduya ait bir tankın bölge sakinlerince durdurularak kente girmesine izin verilmediği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukraynalı bir asker, "Sadece görevimizi yaparak ülkemize hizmet etmek istiyoruz. Gördüğünüz gibi bu insanlar silahsız. Hiç birimiz, bu silahsız köylülere ateş açmak istemiyoruz" dedi.

    Rus yanlısı üniformalı ve ağır silahlı kişileri taşıyan, içerisinde 6 tankın da yer aldığı konvoy, dün Slavyansk kentine girmişti. Bu arada dün Slavyansk'ta Ukrayna hava kuvvetlerine ait iki MIG-29 savaş uçağı alçaktan uçuş yapmıştı.

    Putin, Kiev'i suçladı

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, "Kiev yönetimi, ülkenin doğusundaki olayları bastırmak için silah kullanarak suç işlemiştir" açıklamasında bulundu.

    AB Cenevre'de Ukrayna krizini görüşüyor

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ile ABD, Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları, Cenevre'de Ukrayna krizini görüşmeye başladı. Intercontinental Hotel'de yapılan görüşmelerde ilk olarak sabah saatlerinde AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bir araya geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, görüşmelerin yapıldığı otele gelen en son isim oldu. Lavrov'un gelişi öncesinde otelin önünde üst kısmını açan bir kadın Ukrayna'yı destekleyen sloganlar atarak protesto gösterisi yaptı. Bunun üzerine polis yetkilileri kadının üzerini battaniye ile örterek kadını gözaltına aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diğer taraftan Ashton'ın Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsa ile dün akşam saatlerinde bir araya geldiği öğrenildi.

    İkili görüşmelerin öğle saatlerine kadar devam etmesi, öğle saatlerinde dörtlü görüşmeye geçilmesi bekleniyor. Tarafların akşam saatlerinde basın toplantısı yapması öngörülüyor.

    Ülkelerin kaygıları

    Görüşmeler boyunca Ukrayna'nın sınır güvenliği konularını, Rusya'nın ise Ukrayna'nın içişleri ile ilgili konuları gündeme getirmesi bekleniyor. AB enerji güvenliğini ön planda tutarken, ABD'nin Rusya'nın küresel güvenliğe tehdit oluşturabilecek hareketlerde bulunmaması gerektiğini vurgulaması öngörülüyor. AB ve ABD, bölgedeki gerilimin düşürülmesi konusunda ilerleme kaydedilemezse Rusya'ya uygulanan yaptırımların artırılabileceği mesajını veriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow