hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Üst düzey yolsuzluğun yaşandığı Çin'de tuhaf hapis cezası

    Üst düzey yolsuzluğun yaşandığı Çinde tuhaf hapis cezası
    expand

    Devlet Başkanı, eski başbakanların yakınlarının offshore hesapları ve yolsuzlukları geçen hafta ortaya çıkan Çin'de, yolsuzluk karşı kampanyalarıyla bilinen muhalif avukat Şü Cıyong, "sosyal huzuru tehdit etmekten" 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pekin Orta Halk Mahkemesi'nde, ülkedeki yolsuzluk ve eğitim eşitsizliği gibi konulara yönelik eleştirileriyle bilinen Şü'nün "Sosyal huzuru tehdit edici ve toplumda kargaşaya neden olan eylemlerde bulunmak" suçlarını işlediğine hükmedildi.

    Basına kapalı yapılan duruşmalar sonucu Şü'ye 4 yıl hapis cezası verildiği açıklandı. Yargılanma sürecinde medya mensupları mahkeme binasının çevresine yaklaştırılmazken, duruşmalar sırasında bölgede çok sayıda emniyet gücü konuşlandırıldı.

    Ülkedeki yolsuzluklara karşı yürüttüğü sosyal kampanyalar ile bilinen Şü, Temmuz 2009'da gözaltına alınmış ve yaklaşık bir ay durumu hakkında hiçbir bilgi verilmemişti. Şü, aynı yılın ağustos ayında serbest bırakılmış ancak bu kez de vergi kaçırdığı gerekçesiyle avukatlık bürosu Çin makamları tarafından kapatılmış ve hakkında dava açılmıştı.

    İnsan hakları konularında çalışan muhalif avukatın bürosu, Pekin yönetiminin Tibet politikalarını eleştiren bir de rapor yayımlamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1 hafta önce üst düzey yolsuzluk ortaya çıkmıştı

    Öte yandan, geçtiğimiz hafta Çin'de yaşanan yolsuzluklar ortaya çıkmıştı. Aralarında Devlet Başkanı Şi Cinping'in eşinin kardeşi, eski Başbakan Wen Jiabao´nun oğlu ve damadı ile yine eski Başbakanlardan Deng Şiaoping´in damadının da aralarında bulunduğu bir çok üst düzey yetkilinin offshore hesapları ortaya çıkarılmıştı. Yolsuzluğu ortaya çıkaran İngiliz The Guardian gazetesinin internet sitesine Çin'de erişim de engellmişti.

    Bunların yanı sıra, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne yönelik politikalarını eleştiren Uygur akademisyen İlham Tohti'den de gözaltına alındığı 15 Ocak'tan bu yana haber alınamıyor. Muhalif Uygur profesörün nerede tutulduğu açıklanmazken yetkililer, Tohti'nin "bölücü faaliyetler yaptığı şüphesi ile" gözaltına alındığını ve konuya ilişkin incelemerin sürdüğünü belirtti.

    Pekin yönetimi, muhalif duruş ve söylemlere karşı "hassas" tutum sergiliyor. Böyle durumlarda kamuoyu bilgilendirilmezken, yabancı insan hakları kuruluşları Çin'in bu tutumunu sıklıkla eleştiriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow