hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ve peşmergeler Kobani'de!

    Ve peşmergeler Kobanide
    expand

    Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde Suriye sınıra 4 kilometre uzaklıkta bulunan Çukobirlik'e ait binada kalan 155 Peşmerge askeri, Kobani'ye doğru yola çıktı. IŞİD'in havan topu saldırısı yapması sebebiyle peşmergeler gecikmeli olarak Kobani'ye giriş yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IŞİD'e karşı YPG'ye destek için dün saat 03.00'te Suruç'a ulaşan peşmerge güçleri 42 saat sonra bulundukları binadan çıktı ve 43 saat sonra Kobani'ye gitti. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin IŞİD ile savaşan YPG'ye destek için peşmerge göndermeyi kararlaştırdı. Türkiye'nin peşmergenin geçişine izin vermesinin ardından Irak'tan ilk etapta yola çıkan 84 peşmerge geçen salı günü Şanlıurfa'ya geldi. 71 peşmergeden oluşan ikinci grup ise çarşamba günü Habur Sınır Kapısı'ndan çıkış yaptı ve uzun süren yolculuğun ardından perşembe saat 03.00 sıralarında Suruç'a ulaştı.

    Peşmergeler Kobani'ye gidiyor!

    Havayolu ile gelen grup ile Suriye sınırına 4 kilometre mesafedeki Çukobirlik binasında buluşan ve hemen Kobani'ye gideceği düşünülen peşmerge komutanlarından oluşan 10 kişilik heyet, dün öğle saatlerinde sınırı geçti ve PYD yetkilileri ile görüşmeler yaptı. Burada sınırı geçecek peşmergelerin ve yanlarında getirdikleri araç ile silahların nerede ve nasıl konuşlandırılacağı konularında yapılan istişare sonrası peşmerge komutanları yeniden Türkiye'ye döndü. Peşmerge komutanlarının yaptığı görüşmeler ve incelemelerin ardından yanlarında getirdikleri bazı silahları Kobani'de kullanamayacaklarına yönelik karar üzerine peşmergenin geçişi gecikti. Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetiminin yapılan bu istişare sonrası Kobani'de kullanılamayacak silahların Türkiye'de bırakılması ve peşmerge güçlerinin diğer araç ve silahlarla sınırı geçmesi kararlaştırıldı.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ZIRHLI ARAÇLAR EŞLİK ETTİ

    Peşmergenin çıkışının netleştirilmesinin ardından bulundukları Çukobirlik binası çevresinde asker ve polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Suruç'tan Suriye sınırına ulaşımı sağlayan karayolunun zırhlı araçlar ile kapatılması ve bölgede yoğun önlem alınmasının ardından Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı ile İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü peşmergelerin bulunduğu binaya geldi. Emniyet Müdürü ve İl Jandarma Komutanı'nın gelişinin ardından Çukobirlik binasının kapısı açıldı ve peşmergeler dışarı çıkmaya başladı. Beraberinde getirdikleri araçların üzerine çıkan ve bir ellerinde silahlarını gösterip diğer elleriyle zafer işareti yapan peşmergeler, Türkçe karşılığı 'Yaşasın Kobani' olan 'Biji Kobani' sloganı atmaya başladı. Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetiminin bayrağını da sallayarak ilerleyen peşmerge konvoyuna polis ve askerlere ait zırhlı araçlar da eşlik etti. Peşmerge konvoyunun geçişi sırasında çevrede toplanan az sayıdaki vatandaşın da 'Biji peşmerge' sloganı attığı duyuldu. 

    YUMURTALIK BÖLGESİNE HAREKET ETTİLER

     Günlerdir nereden ve nasıl geçecekleri tartışma konusu olan peşmerge konvoyu saat 21.00 sıralarında çıktığı Çukobirlik binasından yaklaşık yarım saat sonra daha önce Suriyeli sığınmacıların geçiş yaptığı Yumurtalık bölgesine ulaştı. Yumurtalık bölgesine yaklaşılmasından önce peşmerge konvoyu ile eşlik eden polis ve askerlere ait zırhlı araçlar farklarını olası saldırı ihtimaline karşı farlarını söndürdü. Burada toplanan peşmerge konvoyu güvenlik için bekletilmeye başladı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IŞİD HAVAN ATMAYA BAŞLADI, GEÇİŞ GECİKTİ

    Peşmerge konvoyunun hareket etmesinin ardından Kobani'den sık sık patlama sesleri duyulmaya başladı. IŞİD militanlarının peşmerge konvoyunun geçişini öğrenmesiyle birlikte olası geçiş güzergahlarına yönelik havan saldırısı düzenlediği bildirildi. Yumurtalık bölgesine giden peşmerge konvoyunun da havan saldırısı nedeniyle hemen geçiş yapılmadı ve 155 peşmerge 32 araçla 1 saat gecikmeli olarak saat 22.00'de Kobani'ye giriş yaptı. 

    Peşmergeye "Biji Serok Obama"lı karşılama!

    Kobani'de son durum: Sadece 10 peşmerge girebildi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow