hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yemen'de Cumhurbaşkanı Hadi ev hapsinde tutuluyor

    Yemende Cumhurbaşkanı Hadi ev hapsinde tutuluyor
    expand

    Yemen'de ordu ile iki gündür devam eden çatışmaların ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayına giren Ensarullah Hareketi militanlarının Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi konutunda ev hapsinde tuttuğu iddia edildi. Başbakan Halid Mahfuz Bahhah ise Cumhurbaşkanlığı Sarayından ayrılarak "güvenli bir yere" gitti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülke basınının Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, Hadi, başkent Sana'nın Sittin Caddesi'ndeki konutunda Husilerin gözetimi altında bulunuyor.

    Öte yandan, Avrupa Birliği büyükelçileri, Körfez İşbirliği Konseyi temsilcileri ve büyükelçilerinin Hadi ile görüşme talebinde bulunduğu ancak buna cevap verilmediği belirtiliyor.

    Yabancı misyon temsilcilerinin de Hadi'nin konutunda, Husilerin gözetimi altında tutulduğu görüşünde olduğu ifade ediliyor.

    İŞTE YEMEN'DEN DÜNYAYA YANSIYAN KARELER

    Hadi'nin konutunun çevresindeki görgü tanıkları ise Cumhurbaşkanlığı korumalarının bölgeyi terk ettiğini öne sürdü.

    Öte yandan sosyal medya ve bazı internet sitelerinde, Hadi'nin "güneye kaçtığı" ve memleketi Lahic ya da Aden'de olabileceği iddiaları yer alıyor.

    Yemen karıştı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı kuşatıldı

    Bakanlar Kurulu toplantısı iptal edildi

    Çatışmalar nedeniyle yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısı iptal edildi. Her Çarşamba düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının çatışmalar nedeniyle iptal edildiği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan güvenli bir yere gitti

    Hükümet kaynaklarından alınan bilgiye göre Başbakan Halid Mahfuz Bahhah da Cumhurbaşkanlığı Sarayından ayrılarak "güvenli bir yere" gitti. Bahhah'ın nerede olduğuna dair bilgi verilmedi.

    Başkentteki çatışmalar sırasında birçok sivilin yaralandığı ve evlerinin hasar gördüğü belirtildi. Bazı yaralılar Sebin Hastanesinde tedavi altına alınırken, bir çoğunun çatışmalarda seken kurşun ya da şarapnellerden yaralandığı ve bu nedenle tedavi gördükleri gözlendi.

    Hadramevt'te bir subay öldürüldü

    Öte yandan, yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Hadramevt ilinde Ahmed Mübarek Bin Nasr isimli subay kimliği belirsiz kişilerce açılan ateş sonucu
    hayatını kaybetti. İçişleri Bakanlığı'na bağlı cezai soruşturma biriminde görevli subayı vuran saldırganların olay yerinden kaçtığı kaydedildi.

    Husiler Başkanlık Sarayına girdi

    Aden'de uçuşlar durdu

    Yemen'in güneydeki Aden vilayetinde bulunan uluslararası havalimanında da uçuşlar, olaylar nedeniyle durduruldu.

    Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın Husiler tarafından kuşatma altında tutulduğu ülkede, Yemen TV ve resmi haber ajansı SABA gibi devlete ait medya organları da ele geçirilmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Türk Büyükelçiliğine yönelik tehdit yok"

    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de yaptığı toplantıda Yemen'deki olaylara değindi ve Sana'daki Türk Büyükelçiliğine yönelik herhangi bir güvenlik tehdidinin olmadığını söyledi.

    Marib'teki aşiretlerden Husi'lere tepki

    Öte yandan, Ensarullah Hareketi militanları ile Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi'nin işbirliği yaptığı iddiası da gündeme geldi. İddianın sahibi ise Hadi'nin, kentteki El Kaide yapılanmasını silahlandırmakla suçlandığı Marib'teki aşiretler. Anadolu Ajansı'na konuşan aşiret temsilcileri de kenti El Kaide'ye teslim etmekle suçlanan Hadi'nin Marib'i Husilere vereceği ancak kendilerinin kenti teslim etmeyeceklerini söyledi.

    Yemen'deki çatışmaların patlak vermesine neden olan Marib ilinde aşiretler, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, Ensarullah Hareketi (Husiler) ile kenti teslim etmek için işbirliği yaptığını öne sürdü.

    Ancak ülkede iki gündür yaşanan çatışmalara neden olan ise, Cumhurbaşkanının Marib'teki El Kaide unsurlarını silahlandırarak kenti onlara teslim ettiği iddiasıydı. Bu duruma tepki gösteren ve Şiilerin ağırlıkta olduğu Ensarullah Hareketi militanları başkent Sana'da ordu ve Cumhurbaşkanlığı muhafızları ile çatışmaya başlamış, dün de kuşatılan saraya girmişti. Yaşanan çatışmaların öncesinde Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek de Husiler tarafından 17 Ocak'ta kaçırılmıştı. Başkentteki çatışmalarda şu ana kadar 9 kişinin öldüğü, 80 kişinin yaralandığı açıklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Hadi'nin El Kaide'ye destek vermekle suçlandığı Marib kentindeki aşiret liderleri de Anadolu Ajansı'na konuştu. Aşiret liderlerinden Şeyh Hamad bin Vahıt, "Cumhurbaşkanı Hadi, Marib'i teslim etmek için Husilerle komplo kuruyor. Hadi, Amran'ı Husilere verdi ancak Marib sakinleri, kenti Husilere teslim etmeyecek" iddiasında bulundu.

    Bin Vahıt, Husi lider Abdulmelik el-Husi'nin, Marib'teki aşiretlere yönelik "tekfirci ve terörist" suçlamalarına ilişkin, "Tekfirci ve terörist olan Husilerdir. Zira okulları bombalayan, insanların mallarını yağmalayan onlar, aşiret üyeleri değil" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkezi olan kuzeydeki Sada kentinden başkent Sana dahil olmak üzere orta kesimlere oradan da güney illerine doğru yayılma stratejisi izlediği ve birçok kenti ele geçirdiği belirtilen Husi Ensarullah örgütü ile ülkedeki Sünni aşiretler ve ona destek veren Ensaru'ş Şeria örgütü arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

    Yemen'de polis akademisine saldırı: 35 ölü

    Nobel ödüllü Karman kınadı

    Husilerin hareketine ülke dışından da çeşitli tepkiler gösterildi. Bunlar arasında Nobel ödüllü insan hakları savunucusu Tevekkül Karman da vardı. Karman, Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi'ye hitaben, "Yemen sizin tahmin ettiğinizden daha büyük bir ülke. Kullandığınız kaba kuvvet size geri dönecektir. Halkın sabrını test etmeyin. Yemen'in bir parçası olmanız için baskı olmadan bu halk size her türlü imkanı verdi" dedi. Müslüman Kardeşler örgütünün uluslararası kuruluşu niteliğindeki Dünya Müslüman Alimler Birliği de Husilerin, Yemen'deki saldırısını "darbe" diye nileteyen örgüt, yaşananları kınadı.

    Anadolu Ajansı'ndan Ensarullah Hareketi analizi

    Bunların yanı sıra Anadolu Ajansı'nda Ensarullah Hareketi'ne yönelik yer alan bir analizde, hareketin adım adım hedeflerine kavuştuğu anlatıldı. Başkentte ordu ve güvenlik güçlerinin hakimiyetini Eylül 2014'teki kuşatmada tamamen kırdığı belirtilen Husilerin, ülkenin Kızıldeniz kıyısındaki stratejik iki liman kenti El-Hudeyde ve El-Muha'yı da kontrolü altına aldığı ifade edildi. Husilerin ülkenin ikinci büyük kenti Taiz ve El Kaide'nin kontrolündeki El Beyda'yı ele geçirmeyi amaçladığı anlatılan analizde, Husilerin bu kentlerdeki El Kaide kontrolünü büyük ölçüde bitirdiği ifade edildi. Husilerin izlediği politikanın "yayılmacı" olarak adlandırıldığı Anadolu Ajansı'nın analizinde, Cumhurbaşkanlığı Sarayına girilmesinin ülke siyasetinin ele geçirilmesi yolunda "son uyarı" olduğu belirtildi.

    Husiler, Savunma Bakanlığı ve Merkez Bankasını ele geçirdi

    Charlie Hebdo ile adı gündeme gelen Yemen El Kaidesi'ne karşı

    Analizde Ensarullah Hareketi lideri Abdülmelik el-Husi'nin, Cumhurbaşkanı Hadi'nin, Paris'teki Charlie Hebdo saldırısını düzenleyen Yemen'deki Arap Yarımadası El Kaidesi'ne desteği nedeniyle saldırı emri verdiği hatırlatılarak, dünyaya "El Kaide ile mücadele ediyoruz" mesajı vermeleri eleştirildi.

    "İran destekliyor"

    Husilerin ülke siyasetinde tek sahibi olmaya çalıştıkları anlatılan Anadolu Ajansı'nın analizinde, hareketin bir sonraki hedefinin Marib kentinin ele geçirilmesi olduğu ifade edilerek, ülkenin doğalgaz ve petrol yatakları açısından kritik bir konumda bulunan bu kentte, Suudi Arabistan'ın desteklediği Sünni kabilelerin bulunduğu belirtildi. Husilerin bu kabileleri saf dışı ederek kontrolü ele geçirmeye çalıştıkları ve İran tarafından desteklendikleri Anadolu Ajansı'nca kaleme alınan analizde ifade edildi. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti'nin, "Hizbullah'ın Lübnan'da üstlendiği rolü, Ensarullah'ın da Yemen'de üstlenmesini umut ediyorum" sözlerine yer verildi.

    Ordunun geçen yaz yaptığı operasyonda 104 kişi öldü

    Şii kimliğine sürekli vurgu

    Haberlerinde de Ensarullah Hareketi'nin sürekli Şii kimliğine vurgu yapan Anadolu Ajansı'nın analizinde, örgütün "12 İmamcı Şii" bir siyasal oluşum olduğu, demokratik ve çoğulcu bir devlet yönetimini reddederek, devletin meşruiyetinin Hz. Muhammed'in soyundan gelen yöneticilere ait olması gerektiği iddiasında olduğu da anlatıldı.

    "Tayyar ve Metiner haddi aşan açıklama yaptı"

    Gülen, ağlayarak sohbet salonunu terk etti

    "Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın lale giderleri 400 bin lira"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow