hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İş dünyası Merkez Bankası'nın faiz kararını yorumladı

    İş dünyası Merkez Bankasının faiz kararını yorumladı
    expand

    İş dünyası Merkez Bankası'nın faiz oranını yarım puan indirmesini yeterli bulmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, "Merkez Bankası politika faizinde 50 baz puanlık indirimle ekonomik büyümenin önemini fark etmiş görünüyor. Ancak bu indirimi yeterli bulmak mümkün değil. Önümüzdeki aylarda yeni faiz indirimleri bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

    İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, "TCMB'nin, piyasanın fiyatlandırdığı 100 baz puanlık faiz indirimini bugün yapması gerekirdi. MB, en geç şubat ayında en az 50 baz puan, daha iyi 75 baz puan, mart ayında da en az bir 75 baz puan daha indirim yaparak, 3 ayda politika faizini 1,5-2 puan indirmeli. G20 ülkelerinde faizler bu kadar düşükken Türkiye'deki oranı kabul etmek mümkün değil. Faizin, reel kesimin yani üreticinin ihtiyacı olan finansmanın karşılanmasındaki ortaya koyduğu zorluk Türkiye için ortadayken, bu kadar düşük bir faiz indirimi hiçbir yaraya merhem olmaz" dedi.

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bugün gelen faiz indiriminin fonlama maliyetleri üzerindeki baskıyı azaltacağını ve piyasa algısı açısından olumlu bir adım olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan politika faizindeki indirimin döviz kurlarında düşürücü bir etki göstermesini beklemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Finansman gelmesi için, Türkiye'nin satılacak bir hikayesinin olması lazım. Bunun başında da büyüme performansı geliyor. Merkez Bankası bu anlamda yanlış davranıyor" dedi.

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, "Faiz oranlarının sıcak parayı değil, yatırım ve üretimi destekleyecek seviyeye çekilmesi ülkemiz adına çok yararlı olacaktır" dedi.

    Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca da, "Bu seviye halen ülkede yatırım teşviki sayılabilecek bir seviye değil, ancak sürecin devam etmesi gerekir. Hiç şüphesiz ki enflasyon bu konuda son derece etkili bir engeldir. Enflasyonun da düşürülmesi için gerekli performansın gösterilmesi ihmal edilmemelidir" diye konuştu.

    Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, "Merkez Bankası sıkı değil, çok sıkı bir duruş sergiliyor. Oysa kabul edilebilir risklerin alınması lazım" dedi.

    Şeker Yatırım Başekonomisti Gülay Elif Girgin, "Şu an temel fonlama faizi her ne kadar 1 haftalık repo faizi olsa da TL'nin baskı altına girdiği dönemlerde banka, fonlama oranını üst bant olan yüzde 11,25'e kadar çıkartabilir ve bu anlamda kötü günler için sigorta olarak görülen üst bantta bir indirime gidilmemesi Para Politikası Kurulunun temkinli olmaya devam ettiğini göstermesi açısından önemlidir. Alt bantta bir indirimin olmaması da TL cinsi borçlanma araçlarının cazibesini korumasına yardımcı olacaktır. Önümüzdeki dönemde küresel ortamın müsaade etmesi durumunda koridorda da ayarlama olabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

    Emin Çapa: "Merkez Bankası siyasete boyun eğmiyor"

    Merkez Bankası faizi yarım puan düşürdü

    Odeabank Başekonomisti İnanç Sözer, "Küresel konjonktürdeki belirsizlikler nedeniyle TCMB enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli yaklaşımın gerektiğini ve bu yüzden önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyondaki düşüşün hızına bağlı olacağını vurguluyor" dedi.

    Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankası'nın indirimlerde dikkatli gideceğini şu an için agresif bir indirim süreci düşünmediğini ifade etti.

    Şekerbank Başekonomisti Ozan Gazitürk, TCMB'nin haftalık repo faizini 50 baz puan indirimle yüzde 7,75'e çekerken, gecelik borç verme faizini yüzde 11,25'te, gecelik borç alma faizini de yüzde 7,50'de bıraktığına işaret ederek, gecelik borç verme faizinin yüzde 11,25'te sabit bırakılmasının kurlardaki olası yükselişe karşı TCMB'nin elini güçlü tutmayı tercih ettiğini de gösterdiğini söyledi.

    Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, her ne kadar bu indirim büyük ölçüde fiyatlanmış olsa da TCMB'nin indirimlerine hız kesmeden devam edeceğini söyledi. Bu nedenle ilk aşamada tüm verim eğrisinin yüzde 7 bileşik altına doğru düşmesini beklediğini vurgulayan Cömert, bundan sonraki vadede ise TCMB'nin likidite koşullarını da biraz rahatlatması durumunda yüzde 6,5 bileşik seviyesinin görülebileceğini aktardı.

    Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, dünyada dezenflasyonist baskıların arttığı ve para politikalarının genişlemeci seyrettiği göz önüne alındığında TCMB'nin gündemi yakaladığı ve hatta önüne geçtiğini vurguladı. Yılmaz, "Yılın ilk çeyreğinde indirim döngüsünün sürmesi ve politika faizinin yüzde 7 oranına indirilmesi beklentimizi korumaktayız. Koridorun üst bandında ise ikinci aşamada düzenleme görebiliriz. Hatırlayacak olursak 2014 yılında da üç kere politika faizi indirilirken bir kere koridor hamlesi yapılmıştı" değerlendirmesini yaptı.

    Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, TCMB'nin sürpriz bir biçimde politika faizinde 50 baz puan indirime gittiğini belirterek, küresel ekonominin bol likidite, çakılan emtia fiyatları, çok düşük enflasyon ve düşük faiz ile biçimlenen yeni bir döneme daha girdiğini söyledi.

    AK Parti'den ilk faiz tepkisi

    OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkan Yardımcısı Ahmet Kurt, faiz indirimini "yeterli olmasa bile olumlu bir adım" olarak değerlendirdi. Kurt, "Beklentimiz daha yüksek oranda bir faiz indirimi yapılmasıydı" ifadesini kullandı.

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, faiz indiriminin yatırımcıyı cesaretlendirecek noktada olmadığını söyledi. Özer, "Faiz indirimi yeterli düzeyde değil. Türkiye ekonomisinin taşlarını yerine oturtmaya çalışırken faizlerde de ciddi bir indirim olsaydı, yatırımcılarımızın şevki daha da artmış olacaktı" ifadelerini kullandı.

    Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Merkez Bankasının kriterleri doğrultusunda bir indirime gittiğini söyledi.

    Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necat Coşkun, enflasyon rakamlarının Merkez Bankasını böyle bir karara yönelttiğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow