hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3 aylık bütçe açığı 1.5 milyar lira!

    3 aylık bütçe açığı 1.5 milyar lira
    expand

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk üç ayında bütçe açığının yıl sonu hedeflerine uygun olarak 1.5 milyar lira olarak gerçekleştiğini ve yılın geri kalanında da mali disiplinin sürdürülerek yıl sonunda bütçe hedeflerine ulaşılacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bütçe açığı geçen yılın aynı döneminde 897 milyon lira olmuştu.

    İlk çeyrek bütçe verilerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında konuşan Şimşek, yılın ilk çeyreğinde bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.8 artışla 104.3 milyar lira, giderlerin ise 11.3 artışla 105.8 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyledi.

    Yılın ilk çeyreğinde faiz dışı fazla ise yüzde 12.6 düşüşle 12.5 milyar lira oldu ve yıl sonu hedefinin yüzde 66.5'ine ulaşıldı.

    "İlk çeyrekteki bütçe açığı yıllık bazda 33.3 milyar liralık açık öngörümüzün sadece yüzde 4.6'sına denk gelmektedir" diyen Şimşek, geçen yılın ilk çeyreğinde kaydedilen 5 milyar liralık özelleştirme geliri de dikkate alındığında ulaşılan rakamların olumlu olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

    "Sene başı öngörülerine uygun bir gidişat söz konusu, önemli bir sapma söz konusu değil. Bununla birlikte ihtiyatı elden bırakmıyoruz, kalan dokuz ayda mali disiplini güçlü bir şekilde devam ettireceğiz. Bu sonuçlar bütçe hedeflerimizi rahatlıkla yakalayacağımızı göstermektedir."

    Vergi gelirlerinin ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 85.1 milyar liraya ulaştığını belirten Şimşek, faiz hariç giderlerin yüzde 15 artışla 91.85 milyar lira olduğunu kaydetti.

    Şimşek, Mart ayında bütçe gelirlerinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29.1 artışla 32 milyar lira; giderlerin ise yüzde 22.9 artarak 37.1 milyar lira olarak gerçekleştiğini ve bütçe açığının 5.1 milyar lira olduğunu belirtti.

    Geçen yılın Mart ayında 460 milyon lira faiz dışı açık veren bütçe, bu yılın Mart ayında 538 milyon lira faiz dışı fazla verdi.

    Mart ayında vergi vergileri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.2 artışla 22.9 milyar lira olurken, faiz dışı bütçe giderleri yüzde 24.6 artışla 31.4 milyar lira olarak gerçekleşti.

    Ilımlı büyüme devam edecek

    Konuşmasında makroekonomik gelişmelere de değinen Şimşek, bu yılki büyümede aşağı yönlü riskler olsa da büyümenin ılımlı devam edeceğini belirterek, "Çünkü yerel seçimler sonrası siyasi risk algısı önemli ölçüde azaldı. Nisan ayı tüketici güven endeksinde çok ciddi artış söz konusu. Siyasi endişelerin azalmış olması büyümeyi destekleyici bir faktördür. Dış talebin de bir miktar toparlanması ihtimalini görüyoruz" dedi.

    Enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren istikrar kazanmasının, sonrasında ise düşüş trendine girmesinin beklendiğini kaydeden Şimşek, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklerin TL'deki değer kaybı ve işlenmemiş gıda fiyatları olduğunu yineledi.

    Cari açığın bu yıl önemli ölçüde daralacağını belirten Şimşek, "Çünkü iç talep daha ılımlı, kurda destekleyici bir süreç yaşadık, dış talepte güçlenme var ve altın ithalatında normalleşme söz konusu. Cari açığın 55 milyar doların altında kalma ihtimali yüksek" dedi.

    Milli Piyango'da erteleme yok

    Yerel seçimlerden önce ön yeterlilik süresi 30 Ocak'tan 25 Nisan'a, son teklif tarihi 13 Şubat'tan 20 Mayıs'a ertelenen Şans Oyunları (Milli Piyango) özelleştirme takviminde bir erteleme düşünmediklerini söyleyen Şimşek, "Yeterli düzeyde yerli ve yabancı yatırımcı ilgisi olacağını düşünüyoruz. Şu ana kadar doküman alan firma sayısı 10'a ulaştı" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow