hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın düşüşünü ikinci güne taşıdı

    Altın düşüşünü ikinci güne taşıdı
    expand

    Kırım gerginliğinin etkisiyle haftanın ilk işlem gününde 1.392 dolar seviyesine kadar yükselen altının ons fiyatı dün konuyla ilgili açıklamalar ve ABD'de açıklanan verilerin beklentilerden iyi gelmesinin ardından düşüşe geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün Ukrayna odaklı gelişmelerin yarattığı jeopolitik gerginliğin güvenli varlık alımlarına yönelik talebi artırmasıyla son altı ayın en yüksek seviyesi olan 1.392 dolara kadar yükselen altının onsu, bu seviyeden düşüşe geçerek günü 1.367,13 dolardan tamamlamıştı.

    Analistler, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan etmesinin ardından ABD ve Avrupa ülkelerden gelen ambargo açıklamalarının Rus ve Ukraynalı bireylerle sınırlı kalması ve ABD'de açıklanan şubat ayı sanayi üretiminin beklentilerden yüksek gelmesinin ardından altında satış baskılarının etkili olduğunu belirtiyor.

    Bugün güne 1.366 dolar seviyelerinden başlayan altının onsu düşüşünü ikinci güne de taşıyarak en düşük 1.357,2 doları gördü ve şu dakikalarda 1.360 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

    Altının gün içerisinde veri akşına ve Kırım gerginliğine bağlı olarak olası yukarı yönlü hareketinde 1,370 dolar seviyesinin önemli olduğunu belirten analistler, bugün ABD şubat ayı yeni başlayan konut inşaatları, inşaat izinleri ve TÜFE verilerinin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

    Teknik olarak altının ons fiyatında aşağı yönlü hareketlerde 1.350 - 1.355 dolar aralığının destek konumunda olduğunu aktaran analistler, bu seviyenin altına sarkma olursa kar satışlarının etkisini artırabileceğini tahmin ediyor.

    "Altında yukarı yönlü trend devam ediyor"

    ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut konuya ilişkin değerlendirmesinde, Kırım gerginliğiyle altın fiyatları hızla yükselse de 1.393 dolar direncini yukarı yönlü kıramadığını ayrıca referandum sonucunda Kırım'dan Rusya'ya bağlanma kararı çıksa da şimdilik Batı ülkelerinden çok sert tepki gelmemesi ile piyasalarda endişenin azaldığının görüldüğünü söyledi.

    Piyasalarda Kırım ile ilgili endişelerin azalmasının yanı sıra altının ons fiyatının 1.393 dolar direncini kıramaması sonucu gelen satışların etkisiyle gerilediğine dikkati çeken Karabulut, "Ancak bu gerileme yanıltıcı olmasın. Altında bir miktar gerileme görülse de mevcut durumda yukarı yönlü trend hala devam ediyor" dedi.

    Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisi, yarınki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı (FOMC) sonrası çıkacak Fed kararları ve Başkan Janet Yellen'in yapacağı konuşmanın altın fiyatlarının seyri üzerinde etkili olmasının beklendiğini kaydeden Karabulut, şunları aktardı:

    "Öncelikle FOMC toplantısı sonucunda tahvil alımlarının 10 milyar dolar azaltılacağını bekliyoruz , bu durum zaten fiyatlanmış durumda. Ancak toplantı sonrası Yellen'in yapacağı konuşma ön plana çıkacaktır. Özellikle ABD ekonomisi ve önümüzdeki dönem faiz oranları ile ilgili vereceği mesajlar dikkatle izlenecektir. Yellen'in genişlemeci para politikasına devam etme mesajı vermesi ya da beklenti dışında hareket edip tahvil alımlarında azaltım yapmaması altın fiyatları üzerinde olumlu etkisi olabilir.

    Teknik açıdan ise altının 1.355 dolar desteği üzerinde tutunduğunu görüyoruz. Altının bu seviye üzerinde tutunması durumunda tekrar yukarı yönlü hareket denemesi ile 1.375 dolar ve 1.393 dolar seviyelerini test etmesi, 1.355 dolar desteğini aşağı yönlü kırması durumunda ise 1.335 dolar desteğini hedeflemesi beklenebilir."

    Altının gram fiyatında ise 96 TL'nin önemli destek konumda olduğunu ifade eden Karabulut, altının gram fiyatının 96 TL desteği üzerinde tutunması durumunda 100 TL ve 104 TL dirençlerinin görülebileceğini, 96 TL desteğini aşağı yönlü kırması durumunda ise satış baskısının artabileceğini belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow