hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın ithalatında sert düşüş

    Altın ithalatında sert düşüş
    expand

    Altın ithalatı Temmuz ayında, Ramazan ayı etkisi ve Suriye ile Irak'taki gelişmeler nedeniyle Ortadoğu'da altın talebinin azalması sonucu bir önceki aya göre yüzde 94 azalarak 1.45 tona gerilerken, ilk yedi ayda ise 50.95 ton oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre altın ithalatı geçen yılın Temmuz ayında ise 37 ton seviyesinde gerçekleşmişti. Böylece ithalat geçen yılın aynı ayına göre ithalat yüzde 96 gerilemiş oldu.

    Verilere göre altın ithalatı Ocak ayında 6 ton, Şubat'ta 1.27 ton, Mart ayında 2.03 ton, Nisan'da 4.16 ton, Mayıs'ta 11.76 ton, Haziran'da ise 24.28 ton olmuştu.

    Troy Kıymetli Madenler Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Taşdelen, "Ramazan ayında Arap ülkelerinde zaten işler yavaşlar. Öte yandan Suriye ve Irak'taki gelişmeler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ile bölgede artan tansiyon, Ortadoğu'dan gelen altın talebinin hızla düşmesine neden olurken, Türkiye'nin de bu bölgelere olan altın ihracatını da azalttı. Dolayısıyla altın ithalatının da Temmuz'da Haziran'a göre gerilediğini görüyoruz. Öte yandan yıllık bazdaki sert düşüşte geçen yılın Temmuz ayında görülen İran talebinin bu yıl ortadan kalkmasının etkili olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

    Taşdelen, mevsimsel olarak Haziran-Eylül döneminde düğün gibi özel günler nedeniyle vatandaş talebinin de arttığını hatırlatarak, "Ancak bu sefer Temmuz ayında Ramazan etkisi var. Öte yandan taksitli satışların kaldırılması da altın sektörünü zor duruma soktu. Bir diğer neden ise geçen yıla göre TL'deki değer kaybı sonucu altın fiyatlarının yüksek olması" dedi ve şöyle devam etti:

    "Diğer yandan talebin arttığı dönemlerde yurtiçinde altın fiyatları dünyadaki fiyatlara göre daha pahalı olur ve aradaki marjdan faydalanmak üzere altın ithal edilirdi. Son dönemde ise Ramazan ayına girilmiş olması ve Ortadoğu'da yaşanan çatışmalar nedeniyle bölgeden gelen altın talebinde yaşanan düşüş, marjları altın ithalatını cazip olmaktan çıkardı ve bu da altın ithalat rakamlarına yansıdı."

    İthalat yılın ilk yedi ayında ise geçen yılki 216.9 tona göre yüzde 77 düşüş kaydetti.

    Altın fiyatlarının düşmesinin iç talebi körüklemesinin yanı sıra enerji ihracatı karşılığı elde ettiği geliri altına çeviren İran'ın talebi nedeniyle Türkiye'nin altın ithalatı geçen yıl 302.3 ton ile rekor seviyeye yükselmişti.

    Borsa İstanbul'un yayımladığı altın ithalat verileri 1995 yılından başlıyor.

    Yukarıdan her şey çok farklı!..

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow