hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bu yıl konut kredisi maliyeti 9 bin lira arttı

    Bu yıl konut kredisi maliyeti 9 bin lira arttı
    expand

    Bu yıl konut kredilerinde aylık taksit 1.319 liradan 1.393 liraya yükselirken 100 bin liralık kredinin 10 yıllık vadede tüketiciye toplam maliyeti yaklaşık 9 bin lira arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AA muhabirinin Konutkredisi.com.tr'nin anlaşmalı olduğu 18 bankanın verilerini analiz ederek hazırladığı rapordan derlediği bilgiye göre, 2013 yılında tarihi dip seviyelerin görüldüğü Haziran ayından itibaren faiz oranları sürekli olarak artış gösterdi.

    Aralık ayında ise yıl sonu hedeflerini tutturmak isteyen bankaların sunduğu uygun fırsatlar tüketiciyi sevindirdi.

    Yeni yılla birlikte bankaların sunduğu yıl sonu fırsatları sona ererken tam 16 banka Ocak ayında faiz oranlarını yukarı yönlü revize etmiş oldu.

    Birkaç banka faiz oranını yüzde 1'e kadar artırdıktan sonra tekrar yüzde 0,90 seviyelerine indirdi.

    100 bin liralık kredinin aylık taksiti 75 lira arttı

    Faiz oranları yükselirken buna paralel olarak aylık taksit miktarı ve maliyet oranlarında da artışlar gözlendi. Aralık ayında 100 bin lira kredi için 10 yıl vadede ödenen en düşük aylık taksit 1.319 lira iken Ocak ayında bu miktar 75 lira artarak 1.393 liraya yükseldi.

    Aynı kredinin toplam geri ödeme maliyeti ise 9 bin lira artış gösterdi. Oranlar geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ise yüzde 24'lük bir artış görülüyor. Kredi maliyetlerindeki artış nedeniyle ev almak isteyen tüketicilerin bir kısmı bekleyişe geçti.

    Bu dönemde krediyle ev alımı konusunda kararsız olan tüketicilere tavsiyelerde bulunan Konutkredisi.com.tr Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan, konut kredisi faizlerinde kısa vadede bir miktar daha artış beklediklerini belirtti.

    Tekinturhan, uzun vadede faizlerin daha düşük seviyelere ineceğine inandıklarını ifade ederek, oranların artış döneminin peşinatı olan ve konut arayan tüketiciler için aslında bir fırsat olabileceğinin altını çizdi.

    Piyasada daralma yaşanan dönemlerde gayrimenkul piyasasında fırsat alımlarına izin veren fiyat indirimleri oluşabildiğini anlatan Tekinturhan, bu sebeple faizlerin arttığı ortamda yeterli peşinatı olan ve doğru fiyatla aradığı gayrimenkulu yakalayan tüketicinin kredisini biraz yüksek faizle kullansa da 1-2 sene içinde yapılandırarak, maliyetini ciddi şekilde azaltabileceğini söyledi.

    Tekinturhan, faiz artışlarının yaşandığı dönemlerde bireysel kredi ve kredi kartı borçları birikmiş olan tüketicilerin de arttığını gözlemlediklerini vurgulayarak, bu tüketicilere özel çözümlerin hızla genişlediğini, kredi darboğazından çıkmak için uğraşan tüketicilere ev teminatıyla daha düşük faizle borç birleştirme, kredileri bir araya toplayarak daha uzun vadede yapılandırma gibi çözümleri değerlendirmelerini önerdi.

    İstanbul'da 150 bin lira değerindeki bir konut için 100 bin lira konut kredisi talebine göre hesaplanan ve sigorta masrafları dahil edilmeyen kullanılabilecek en uygun konut kredisi oranları şöyle:

    Vade Faiz Oranı Aylık Taksit Tutarı Toplam Masraf Aylık Maliyet Oranı
    5 Yıl 0.92% 2.176 TL 2.000 TL 1.02%
    10 Yıl 0.94% 1.393 TL 2.000 TL 0.99%
    15 Yıl 0.95% 1.161 TL 2.585 TL 0.99%
    20 Yıl 0.96% 1.067 TL 3.925 TL 1.01%
    30 Yıl 1.08% 1.103 TL 1.900 TL 1.10%

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow