hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÇAYKUR'dan yaş çaya 1,5 lira ek destek

    ÇAYKURdan yaş çaya 1,5 lira ek destek
    expand

    ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Erken alacağımız yaş çaya taban fiyata ilaveten kilogramına 1,5 lira daha ek destek vereceğiz. Bu şekilde çayı almaya devam edeceğiz. Erken toplayan vatandaş mağdur olmayacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sütlüoğlu, ÇAYKUR'da düzenlediği basın toplantısında, 26 Nisan Cumartesi itibarıyla Artvin'den Giresun'a kadar bütün bölgede yaş çay sezonunu başlatacaklarını, çay fabrikaları ve alımevlerini hizmete açarak ürün almaya başlayacaklarını belirtti.

    Mart ayında yağan karın yaş çayda yanmaya neden olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, şunları söyledi:

    "Soğuklar devam ettiği için yaş çay sezonunun başlangıcı gecikti. Nisan ayı başında sezona girmeyi düşünüyorduk. İklim şatları nedeniyle gecikti. Artık her şey hazır. Fabrikalarımız, alımevleri hazır. Vatandaşlardan gelen çayları alacağız.

    Amacımız çayların taze toplanmasıdır. Çayların en kıymetlisi ilk sürgündür. Bu sürgünden değerli çay üretmek istiyoruz. Özel çay üreterek değerinde piyasaya sürmeyi amaçlıyoruz. Vatandaşımızı erken yaş çay alımı yaparkan mağdur etmek istemiyoruz. Vatandaşı avantajlı konuma geçirerek erken yaş çay almak istiyoruz. Kaliteli çayları alacağız."

    Yaş çay taban fiyat çalışmalarının devam ettiğini, mayıs ayı içerisinde fiyatın netleşeceğini kaydeden Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

    "Yaş çayı, geçen yıl da erken başlamış ve taze almıştık. Bu sezon daha fazla almayı planlıyoruz. Erken alacağımız yaş çaya taban fiyata ilaveten kilogramına 1,5 lira daha ek destek vereceğiz. Bu şekilde çayları almaya devam edeceğiz.

    Erken toplayan vatandaş mağdur olmayacak. Vatandaşın kilogram olarak çayı azalsa da fiyat olarak eline geçecek para artacak. 1 Mayıs'a kadar olan sürede bu şekilde alım yapacağız. 1 Mayıs'tan sonra yeniden belirleyeceğiz. Vatandaşımızın rağbetine göre yeni fiyatları belirleyeceğiz."

    Geçen yıl başladıkları randevulu sistemi geliştireceklerini vurgulayan Sütlüoğlu, "Bu yıl yeni bir uyglama ile randevulu sistemde gün içerisinde saatli sisteme geçeceğiz. Çayı alımevine taşımadan kamyonlarla direkt fabrikalara getireceğiz. Sadece gece geçici olarak bir vardiya uygulayacağız. İl dışında yaşayan vatandaşlara da 4 günde çaylarını satma imkanı vereceğiz" diye konuştu.

    ÇAYKUR kilogramı 250 liradan tomurcuk çay alacak

    Sütlüoğlu, dünyanın aradığı, imrendiği kalitede yeşil ve siyah çay üretmek için çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

    "Bu yıl özellikle bir miktar beyaz çay üretmek istiyoruz. Bunu çok istememize rağmen hayata geçiremedik. Beyaz çay olacak tepe filiz çay alamıyoruz. Beyaz çay sadece tomurcuktan yapılabiliyor. Bunun tek tek toplanarak teslim edilmesi gerekiyor. Buna da vatandaşı tatmin edecek bir fiyat vererek ödemeleri peşin yapacağız.

    Alacağımız çayın parasını peşin vereceğiz. Beyaz çay üreteceğimiz tepe filizi çok değerli ve sağlıklı, vatandaşımız toplarsa, bize getirirse biz de değerlendirme yapacağız. Günde 600 gram ile 1 kilogram arasında toplanabiliyor. Kilogramı 250 liranın altında olmayacak. Zor olduğunu biliyoruz. Tepe filizinin yanı sıra kalan çayını da ayrıca toplayıp ÇAYKUR'a satabilecek."

    Tepe filiz alımlarının tüm sezon devam edeceğini dile getiren Sütlüoğlu, beyaz çay üretiminin laboratuvar ortamında olacağını, kilogram bedelinin bin liranın üzerinde olacağını söyledi.

    Sütlüoğlu, işçi alımlarının yarından itibaren çay alımı yapılacak bölgelere göre başladığını da kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow