hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EFT mi, havale mi?

    EFT mi, havale mi
    expand

    Türkiye'de bireysel bankacılık yapan bankalardan birçoğu internet bankacılığı hizmeti veriyor. Online hizmetler, internet siteleri, mobil siteler ve mobil uygulamalarla giderek yaygınlaşan internet bankacılığı kullanılabilirlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bu sorunlar dolayısıyla, çoğu kez müşteriler şubeye gitmek zorunda kalıyor ya da yanlış işlemler yapabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankaların servislerini açıklayıcı önlemler almaması sonucunda, müşteriler hangi hizmeti kullanacaklarını keşfetmekte zorlanabiliyor.

    EFT ve havale hizmetlerinin en çok karıştırılan hizmetler olduğuna dikkat çeken Userspots'un kurucusu ve kullanılabilirlik analisti Mustafa Dalcı, yanlış tıklamaların hatalı işlemlere, bunun da hem para hem de zaman kaybına yol açabileceğini söylüyor.

    "Bankaların yüzde 90'ında EFT ve Havale farkının açıklaması bulunmuyor. Buna ek olarak, bankacılık sistemine göre hesap açma genelde Başvurular sekmesi altında bulunuyor, ancak kullanıcı bunu Hesaplarım sekmesinde arıyor. Bu sebeple, kullanıcı internet bankacılığı hizmetinde çok kolay kaybolabiliyor. Hizmeti kullanmıyor, şubeye gidiyor ya da bankasını değiştirmeyi düşünüyor" diye konuşan Dalcı, bankalarda yüzde 80 oranında gözlemlendiğini söyledi.

    Müşteri memnuniyeti için kullanılabilirlik şart

    Kullanıcı dostu bir internet bankacılığı deneyiminin müşteri memnuniyeti için en çok önem taşıyan konulardan biri olduğuna değinen Dalcı, "Türkiye'de yaklaşık her iki internet bankacılığı sitesinden biri kullanıcı dostu. Bu da, Türkiye gibi bankacılık sektörü hızla büyüyen bir ülke için düşük bir oran. Bu oranı yükseltmek için yapılması gereken, hizmetleri kullanıcı gözüyle değerlendirip kullanıcı ihtiyaçları yönünde şekillendirmek. Bu noktada da, kullanıcı deneyimi tasarımı devreye giriyor. Ancak bazen bizim ya da bankanın geliştirdiği iyileştirmeler BDDK mevzuatına ya da yasal kısıtlamalara takılabiliyor. Bu gibi noktalarda bankalar da iyileştirme adımları atamıyor" diye konuştu.

    İnternet bankacılığındaki bu gibi tasarım sorunları, maliyetin yanı sıra büyük bir zaman kaybı olarak müşteriye yansıyor. Onay sayfasının büyük bir problem teşkil ettiğini belirten Dalcı, "Çoğu kullanıcı onay sayfasında onaylama yapması gerektiğini bilmiyor. İşlemlerin yarıda kesildiği nokta da burası. Kullanıcılar bu noktada süreci istemeden sonlandırabiliyor. Bu sebeple de çok ciddi kayıplar yaşanabiliyor" diye konuştu.

    Vücut su kıtlığı çektiğinde ne olur?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow