hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enflasyon martta beklentilerin üzerinde arttı

    Enflasyon martta beklentilerin üzerinde arttı
    expand

    Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), kurdaki yükselişe paralel giyim ve ulaştırma fiyatları ile kuraklık sonucu artan gıda fiyatlarının etkisiyle Mart ayında beklentilerin üzerinde yüzde 1.13 artarken, kur geçişkenliğinin etkisiyle çekirdek "H" enflasyonu yaklaşık 5.5 yılın en yüksek seviyesine geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reuters'ın 16 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre TÜFE'de Mart'ta yüzde 0.88 artması beklenirken, yılsonu TÜFE beklentisi ise yüzde 8'e yükselmişti.

    Martta zam şampiyonu karnabahar oldu

    Sanayi sektöründeki üreticilerin yurt içine sattıkları ürünlerin fiyat değişimini yansıtan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise Şubat'ta yüzde 0.74 artış gösterdi.

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Mart'ta Ekim 2008'den bu yana en yüksek yıllık bazda artışı kaydederek yüzde 9.52, "I" ise Nisan 2007'den bu yana en yüksek yıllık artışı kaydederek yüzde 9.32 arttı.

    "H" endeksi Şubat'ta yüzde 8.63, "I" ise yüzde 8.43 artış göstermişti.

    Bankacıların verdiği bilgiye göre Merkez Bankası (TCMB) çekirdek enflasyonun yılın ilk yarısında yüzde 7'nin altına gelme ihtimalinin olmadığını öngörüyor.

    HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, beklentilerin üzerinde gelen TÜFE'de TL'deki değer kayıplarının gecikmeli etkilerine bağlı olarak mevsim ortalamalarının üzerinde artan gıda grubu fiyatlar ile yağışların mevsim normallerinin altında kalması nedeniyle artan gıda grubu fiyatlarının etkili olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çakıroğlu, "Çekirdek enflasyon göstergelerinde de sert yükselişler gözlenirken, bunda kurun gecikmeli etkileri ile giyim grubu fiyatlarındaki artışlar etkili olmuş görünüyor" dedi ve şöyle devam etti:

    "Beklentilerin üzerinde gelen TÜFE enflasyonunda bazı fiyat gruplarında gözlenen mevsimselliğin üzerindeki artışlar ile TL'deki değer kayıplarının etkili olduğunu görüyoruz. TÜFE'de tepe noktaya Nisan - Mayıs döneminde ulaşacağını düşünmekle birlikte, yılın ikinci yarısında baz etkisine bağlı yaşanması muhtemel gerilemeye rağmen enflasyonun 2014 yılını yüzde 7.5 seviyelerinin üzerinde tamamlayacağını hesaplıyoruz."

    Merkez Bankası, baz etkisinin de katkısıyla enflasyonun Haziran ayına kadar yükselişini sürdüreceğini, parasal sıkılaştırmanın ise enflasyon üzerindeki etkilerinin gecikmeli görüleceği öngörüyor.

    Bu süreçte enflasyon beklentilerinin ve fiyatlama davranışlarının yakından izleneceğini belirten TCMB sıkı para politikası duruşunun ise enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar korunacağını belirtiyor.

    Şubat ayında yüzde 7.89 olan yıllık TÜFE Mart'ta yüzde 8.39'a yükselirken, yıllık Yİ-ÜFE Şubat'taki yüzde 12.40'a göre gerileyerek yüzde 12.31 arttı.

    TÜİK açıklamasına göre Mart'ta TÜFE'de aylık en yüksek artış yüzde 2.49 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşirken, ana harcama grupları itibariyle endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2.10, lokanta ve otellerde yüzde 1.33, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.20, ev eşyasında yüzde 0.90 artış gerçekleşti. Aylık düşüş gösteren tek grup ise yüzde 0.02 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tahvil/bono piyasasında kısa vadeli tahvil getirileri çekirdek ve manşet enflasyondaki yükselişin TCMB'yi daha sıkı bir para politikası çerçevesi uygulamaya zorlayabileceği beklentisiyle yükseldi. Veri öncesi yüzde 10.52 seviyesinde işlem gören 24 Şubat 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, veri sonrası yüzde 10.69'a kadar yükseldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow