hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Faizler enflasyon verisi ile gevşedi

    Faizler enflasyon verisi ile gevşedi
    expand

    Yüksek İTO enflasyon verisinin TÜİK'in açıkladığı Ağustos ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelebileceği endişesi yaratmasına karşın TÜFE'nin geçen ay çok yüksek gerçekleşmemesi ardından faizler gevşedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) gıda fiyatlarında yaşanan artış öncülüğünde Ağustos'ta yüzde 0.09 ile beklentilerin üzerinde arttı.

    Reuters anketine göre, TÜFE'de Ağustos'ta medyan bazında yüzde 0.1 düşüş beklenirken, İTO'nun İstanbul için hazırladığı 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksine göre Ağustos ayında perakende fiyatlar yüzde 1.04 arttı.

    İTO verilerine göre, Ağustos'ta perakende fiyatlar aylık bazda gıda harcamalarında yüzde 1.44 artması, İTO ve TÜİK gıda enflasyonu arasındaki nispeten yüksek korelasyon nedeniyle TÜİK enflasyon verisine ilişkin riskleri artırmıştı.

    Ali Babacan: Yüksek enflasyon gıda kaynaklı

    Bir bankacı, "İTO sonrası enflasyon gerçekleşmesinin daha kötü gelebileceği endişesi vardı. Gerçekleşme her ne kadar ankette yer alan beklentiden yukarı gelmiş olsa da önemli bir sapma görülmedi. Gelişmekte olan piyasalar da düne göre çok hafif de olsa artıda olunca tahvil faizleri eski seviyelerine geri geldi" dedi.

    Enflasyon verisi öncesi yüzde 9.17 seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil faizi veri sonrası yüzde 9.11'e geriledi.

    Veri öncesi yüzde 9.10 seviyesinde olan 13 Temmuz 2016 itfalı 2 yıllık gösterge tahvil faizi ise düşük hacimli piyasada ilk tepki olarak yüzde 9.22'ye yükseldikten sonra yüzde 9.04'e kadar geriledi.

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da dün yaptığı açıklamada enflasyonun yıl sonunda TCMB'nin yüzde 7.6 olan tahmininden daha yukarı gidebileceğini ancak enflasyonun yüksek çıkmasının para politikaları ile alakalı olmadığını, gıda fiyatları kaynaklı olduğunu söylemişti.

    Veri sonrası dolar/TL'de ise anlamlı bir değişim olmadı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow