hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fikri Işık: "Faiz indirimi bekliyorum"

    Fikri Işık: Faiz indirimi bekliyorum
    expand

    Sanayi Bakanı Fikri Işık, TCMB'den bir faiz indirimi beklediğini söyledi ve Merkez Bankası'nın dolar/TL'nin 2.10 seviyesinin altına inmesine de izin vermemesi gerektiğini vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Tayyip Erdoğan da, TCMB'nin Ocak ayında ara toplantı ile faizleri 500 baz puan artırırken, geçen ay yapılan 50 baz puanlık indirime sert tepki göstermişti.

    CNBC-e'nin canlı yayınında soruları yanıtlayan Işık, TL'nin aşırı değerlenmesine izin vermemesi gerektiğini belirterek, "Merkez Bankası eğer TL'nin aşırı değerlenmesine izin verirse, bunun çok açık ki bizim ihracatımıza bazı olumsuz etkileri olacak. İthalatı da kolaylaştıran dolayısıyla cari açığı destek veren bir yönü olacak. Zaten enflasyon maliyeti oluştu. Bundan sonra enflasyonun düşmesi için TL'nin değer kazanması gerekmiyor" dedi.

    TCMB'nin enstrümanlarını TL'nin 2.10'un altına çok fazla sarkmayacak şekilde ayarlaması gerektiğini kaydeden Işık, "Faizleri yavaş yavaş veya gerekli olduğu şekilde aşağı indirirsek o zaman döviz kurunu belli bir yerde tutarız. Türkiye ihracat ve üretim bazlı büyümesine devam eder" dedi.

    Işık, dolar/TL'de 2.10 seviyelerinin sağlıklı olduğunu belirtti.

    Merkez Bankası'nın faizleri indirmesini beklediğini kaydeden Işık, şöyle konuştu:

    "Merkez Bankası'nın normalleşme sürecinde biraz daha cesur adımlar atmasını bekleriz. Ama Merkez Bankası bağımsızdır... Yüksek faiz yatırım için risktir. Reel faizi mümkün olduğu kadar sıfırda tutmak lazım... Faiz indirimi olmaz sıcak para gelirse, TL'de değerlenme sorunu olur.. Döviz kurunu çok fazla aşağı getirip, birinci çeyreğe ilişkin büyümeyi adeta boşa çıkaracak bir şeye girmemesi beklentimdir."

    Işık, bu yıl için öngörülen yüzde 4'lük büyüme hedefinin tutturulacağını da kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow