hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnternetten en çok seyahat alışverişi yapılıyor

    İnternetten en çok seyahat alışverişi yapılıyor
    expand

    Tüketim gücü yüksek kitlenin internette yaptığı alışveriş en çok seyahat üzerine.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması verilerine göre; Türkiye'de interneti en çok AB sosyo ekonomik statü (SES) grubunun kullandığı görülüyor.

    Türkiye'deki mevcut SES grupları incelendiğinde, internet kullanım oranının en fazla olduğu kesim yüzde 73'le AB. AB SES grubunu, yüzde 56'lık kullanım oranıyla C1 grubu, yüzde 43 ile C2 grubu, yüzde 31 ile D ve E grubu izliyor.

    AB SES grubu internet kullanıcıları cinsiyet dağılımının neredeyse eşit olduğu gözlemleniyor. Bu gruba dâhil olanların yüzde 51'i erkek, yüzde 49'u ise kadınlardan oluşuyor.18-35 yaş grubu yüzde 34 oranıyla AB SES grubu içindeki en büyük kitleyken, bu yaş grubunu yüzde 33'le 45 yaş üstü, yüzde 19 ile 35 yaş üstü ve yüzde 15 ile de 18 yaş altı kullanıcılar takip ediyor.

    AB SES grubuna mensup internet kullanıcılarının yüzde 35'i lise, yüzde 28'i üniversite ve üzeri, yüzde 22'si ilkokul ve altı, yüzdeb 15'i se ortaokul mezunlarından oluşuyor.

    TSK'dan önemli açıklama

    Tüketim gücü yüksek kitlenin neredeyse tamamı akıllı telefon sahibi ve internetten alışveriş yapıyor.

    Ipsos MediaCT'nin Ipsos Affluent Survey sonuçlarına göre, tüketim gücü yüksek kitlenin teknolojik cihaz sahiplikleri incelendiğinde, akıllı telefon sahipliğinin yüzde 90 seviyesinde olduğu görülüyor. Dizüstü bilgisayar sahiplik oranı yüzde 83 iken, tablet ve masaüstü bilgisayar sahiplik oranları ise yüzde 46 seviyesinde seyrediyor.

    Araştırmaya katılanların internet aktiviteleri incelendiğinde şunlar görülüyor; tüketim gücü yüksek internet kullanıcılarının yüzde 91'i sosyal ağlara üye, yüzde 84'ü internetten alışveriş yapıyor, yüzde 70'i ise gazeteyi internetten okuyor. İnternetten dergi okuyanların oranı yüzde 23'te, radyo dinleyenlerin oranı ise yüzde 22'de kalıyor.

    İnternetten en çok uçak ve otel rezervasyonu yapıyorlar.

    Araştırmaya göre, tüketim gücü yüksek kitle internette yüzde 48 oranıyla en fazla uçak bileti satın alıyor ve otel rezervasyonu yapıyor. Bunu yüzde 32 ile kadın giyim ürünleri, yüzde 27 ile kitap, yüzde 26 ile ayakkabı ve yüzde 23 ile etkinlik bileti alışverişi izliyor.

    Yüzde 90 oranında akıllı telefona sahip olan bu kitlenin akıllı telefon ve tabletlerinden indirdikleri uygulamaların oranları incelendiğinde ise, yüzde 61 sosyal medya, yüzde 60 oyun, yüzde 54 haber/gazete, yüzde 48 hava durumu ve yüzde 46 oranında müzik uygulaması indirdikleri görülüyor.

    İnternetten en çok seyahat alışverişi yapılıyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow