hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kaçak akaryakıt Türkiye'nin büyümesini yavaşlatır"

    Kaçak akaryakıt Türkiyenin büyümesini yavaşlatır
    expand

    BP Türkiye Akaryakıt Genel Müdürü Martin Thomsen, Suriye'deki iç karışıklığın sınır güvenliğini azaltmasının etkisiyle Türkiye'ye kaçak akaryakıt girişinin arttığını ve bu yıl yüzde 4-4.5 arasında tahmin edilen pazar büyümesini 1.5-3.0 puan arasında aşağı çekebileceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enerji Gazetecileri Derneği'nin (EGAD) yönetimi ile dün akşam bir araya gelen Thomsen, kaçak akaryakıt satışının sadece sınır illerle sınırlı kalmadığını Konya'ya kadar uzandığını söyleyerek, "Suriye'den gelen kaçak akaryakıt Nisan ayından başlayarak bizi negatif etkilemeye başladı. Benim hesaplamalarıma göre pazarda 1.5-3 puan arasında daha az büyümeye neden olacak bir sorun" dedi.

    Sektör kaynakları, Suriye'den gelen kaçak yakıtın toplam büyüklüğünün 500,000 ton civarına ulaştığını belirtiyorlar. Türkiye motorin piyasasının büyüklüğünün ise bu yıl 17.5-18 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.

    Türkiye akaryakıt piyasasının vergi gelirleri dahil toplam büyüklüğü ise yaklaşık 100 milyar lira civarında.

    Sektör yetkilileri, Suriye sınırındaki denetimsizliğin yanı sıra Türkiye'deki vergilerin yüksek oluşunun da kaçak akaryakıt girişini artırdığını vurguluyorlar.

    Thomsen, bayilerin motorinin litresini vergiler dahil 4.5 liradan sattığını ancak kaçak motorinin fiyatının Suriye sınırında litre başına 1.1 lira, Konya'da ise 1.8 lira civarında olduğuna dikkat çekerek, bu durumun hem haksız rekabete hem de vergi kaybına neden olduğunu belirtti ve önlem olarak sınırdaki denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı.

    Suriye'den gelen yakıt nedeniyle bazı bölgelerde önemli satış düşüşleri yaşandığını da belirten Thomsen, "Özellikle güney bölgelerinde çok büyük satış kayıpları var. Adana ve Hatay civarından başlıyor ve Konya'ya kadar piyasayı etkiliyor. İç Anadolu'ya kadar bir üçgen şeklindeki bölgede piyasa etkileniyor" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow