hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karadenizliden Fadime'nin çay yüküne çözüm

    Karadenizliden Fadimenin çay yüküne çözüm
    expand

    Doğu Karadeniz'de milyonlarca kişinin ekmek kapısı olan ve insan gücüne ihtiyaç duyan yaş çay sektörünün en önemli sorunlarından "ambarlardaki yaş çayın kamyona yüklenmesi ve boşaltılması" sorununa iki Artvinli "çay-vak" ile çözüm buldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arhavi ilçesinde yaşayan Kadri Tornu ve dayısı Kemal Yıldız, Doğu Karadeniz'in en önemli tarım ürünlerinden ve milyonlarca üreticinin ekmek kapısı yaş çayın, bahçelerden toplandıktan sonra kamyonlara yüklenerek "çay alım yeri" denilen ambarlara götürülmesi, buradan da bir süre havalandırıldıktan sonra işlenmesi için yine kamyonlara yüklenerek fabrikaya götürülmesi sırasında büyük insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu fark etti.

    Türkiye çay tüketiminde dünya şampiyonu

    Yaş çayın kamyonlara yüklenip boşaltılması için üreticilerin yabancı işçi çalıştırarak maddi kayıp da yaşadığını gören Tornu ve Yıldız, çay yükleme ve boşaltma sorununa çözüm bulmak için arayışa başladı.

    Karadenizliden Fadimenin çay yüküne çözüm

    Altı aylık araştırma ve çalışma sonrası 35 bin lira maliyetle, "çay-vak" isimli, devasa bir elektrikli süpürgeyi andıran çay toplama ve boşaltma makinesi üreten Tornu ve Yıldız, bu makineyi bir kamyonetin üzerine monte etti.

    Erik güneyde 100, batıda 150 lira

    Böylece seyyar olarak yöredeki her çay ambarına ulaştırılabilen makine, çay yükleme ve boşaltma işlemi için büyük çileler çeken ve para kayıplarının yanında zaman da kaybeden üreticilerin kurtarıcısı oldu.

    Ambardaki yaş çayı çekerek kamyona aktaran büyük bir hortumu bulunan ve kamyonun motorundan yararlanılarak çalışan makine, yüksek basınçlı radyan fandan hava emişi üretiyor.

    Karadenizliden Fadimenin çay yüküne çözüm

    Bu sayede 35 metrelik ve 220 milimetre çapındaki emiş hortumundan ambardaki çayı rahatlıkla kamyonlara yükleyen makine, aynı sistem ile kamyondaki çayı da fabrikalara boşaltabiliyor.

    Genellikle çuvallara doldurdukları çayları kamyona taşıdıkları için çay yükleme ve boşaltmada zaman ve para kaybeden Karadenizlilere büyük kolaylık sağlayan ve saatte 12 ton çay yükleyip boşaltabilen makine, yükleme ve boşaltma işleminde üreticilerin çaya dokunmaması sebebiyle, tüketiciye de temiz çay ulaştırılmasına katkı sağlıyor.

    Kullanımı çok kolay

    Çalıştırılması oldukça kolay makinenin yükleme ve boşaltma işleminde, bir kişinin ambardaki çayı toplayacak hortumun ucunu tutması, bir başka kişinin de bu hortumla kamyon kasasına aktarılan çayı kasaya yerleştirmesi yeterli oluyor.

    Kadri Tornu AA muhabirine yaptığı açıklamada, çay yüklemede sorun olduğunu görünce bu makineyi ürettiklerini belirterek, makinenin de basit bir sistemle çalıştığını söyledi.

    Karadenizliden Fadimenin çay yüküne çözüm

    Makineyi yükledikleri kamyonetin motorunun makineyi çalıştırdığını anlatan Tornu, "Makinenin en önemli faydası çay yüklemesinin çok kısa zamanda olması. Makine, yükleme sırasında insan ile çayın temasını tamamen ortadan kaldırdığı için hijyen sağlıyor. Çay da işlenmek için kısa sürede fabrikaya ulaşıyor" dedi.

    Tornu, makineyle ilgili Ar-Ge çalışmalarını bitirdiklerini ifade ederek, makinenin fabrikalarda ve çay üreticisi tarafından yaygın olarak kullanılması için yetkililerden kendilerine destek olmalarını istedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow