hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kıymetli taşlara rağbet azaldı

    Kıymetli taşlara rağbet azaldı
    expand

    Kıymetli taş, inci ve taklit mücevher ithalatı, bu yılın 9 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 azaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, ocak-eylül döneminde ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 azalarak 179 milyar 681 milyon 328 bin dolar olarak gerçekleşti.

    Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve benzeri ürünler, 41,7 milyar dolarlık ithalat tutarıyla ilk sırayı aldı. Bunu 20,5 milyar dolarla kazan, makina, nükleer reaktör ve bunların aksam ve parçaları, 13 milyar dolarla elektrikli makina ve cihazlar, ses cihazları, televizyon gibi elektronik eşya ithalatı takip etti.

    İthalat fasılları arasında söz konusu dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek düşüş yüzde 62,3 ile kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherat ve metal paralar grubunda görüldü.

    Söz konusu dönemde 4,8 milyar dolarlık kıymetli taş, inci ve taklit mücevher ithalatı gerçekleştirildi.

    Motorlu kara taşıtları, traktör, bisiklet, motosiklet ve diğer kara taşıtları ithalatında da aynı dönemler kıyaslandığında yüzde 10 düşüş görüldü.

    En yüksek artış oranı hava ve uzay taşıtlarının ithalatında

    İthalat grupları arasında en yüksek artış oranı ise yüzde 25,4 ile hava ve uzay taşıtları ile bunların aksam ve parçalarında oldu. Bu dönemde hava ve uzay taşıtlarının ithalatı 2,3 milyar dolara çıktı.

    İthalatta en yüksek ikinci artış yüzde 11 ile organik kimyasal ürünler, yüzde 9,5 ile de biodizel, yangın söndürme maddeleri, dezenfektanlar ve haşarat öldürücüleri grubunda görüldü.

    En iyi iPad uygulamaları

    Düşük maaşla para biriktirmenin 9 yolu!

    Türk CEO'lar hangi üniversitelerden mezun?

    Cep telefonunu bakterilerden korumanın yolları

    En kârlı 20 şirket

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow