hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maliye Bakanı Şimşek'ten Rıza Sarraf açıklaması!

    Maliye Bakanı Şimşekten Rıza Sarraf açıklaması
    expand

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Reza Zarrab'ın ödediği vergi miktarına ve Türkiye'de vergi mükelleflerine farklı muamele yapılıp yapılmadığına dair sorulara, "İsimler üzerinden gidemem, vergide gizlilik esastır. Sonuçta insanları biz hükümete yakın olan olmayan gibi sınıflandırmıyoruz" yanıtını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Financial Times Türkiye Zirvesi'ndeki panelde soruları yanıtlayan Şimşek, son dönemde SPK dahil olmak üzere bazı kamu kurumları yargı ve emniyetteki görev değişiklikleri ile ilgili soruya şöyle yanıt verdi:

    "MASAK'ın başındaki kişi terfi ettirildi yani bütün bu atamaların görev değişikliklerinin yolsuzluk iddiaları ile bir ilgisi yok. 17 Aralık öncesinde de bir çok değişiklik oluyordu ama şimdi her şey çok yakından takip ediliyor. Normalde de yer değiştiriyor bu görevliler...

    Son birkaç aydır yapılan tayinlere farklı yaklaşılıyor. Bazı üst düzey bürokratların paralel devlet olarak anılan yapı ile bağlantılarını keşfetmişsek onları yerlerinden almamız lazım. Bu da yanlış bir şey değil."

    Öte yandan 2 Mayıs itibarıyla Borsa İstanbul Genel Müdür yardımcılarından Ali Çöplü ve Mustafa Baltacı, yeni organizasyon yapılanması çerçevesinde görevlerinden ayrıldı.

    Şimşek yolsuzlukla mücadele etmenin önemli olduğunu ancak, hukukun üstünlüğü ilkesine riayet edilerek yol alınması gerektiğini de belirtti. Siyasi döngüde yolsuzluklara engel olabilmek için yeni adımların atılması ve reformların yapılması gerektiğini belirten Şimşek, "Yargının gözardı edilmesine ne kadar tahammül edilebilir" sorusuna ise ülkede yargının içinde yer alan bazı kişilerin politize olduğunun söylenebileceğini belirterek, "Başbakan ve hepimiz hukukun üstünlüğüne saygılıyız. Mahkeme kararları var. Bize karşı açılmış pek çok dava var. Bunları saygı ile karşılıyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Twitter yasağı ile ilgili olarak da Şimşek "Twitter mahkeme kararlarına uygun davranacaktır diyor. Ama Twitter'ın Türkiye'de temsil bürosu yok. Ben Twitter'ı çok seviyorum, çok kullanıyorum ama çok yazık. Ama kabul edelim ki Twitter'ın bütün ülkelerde mahkeme kararlarına saygı göstermesi gerekiyor" dedi.

    Hazine borç üstlenimi

    Resmi Gazete'nin 19 Nisan tarihli sayısında yer alan yönetmelikle, asgari yatırım tutarı 1 milyar lira olan YİD projeleri ile asgari yatırım tutarı 500 milyon lira olan PPP modelli entegre sağlık ve eğitim kampüsü projeleri Hazine borç üstlenimi kapsamına alındı.

    Şu aşamaya kadar garantiler sadece üç projeyi kapsadığını belirten Şimşek, bunların toplam değerinin de 6.9 milyar dolar olduğunu söyledi.

    Şimşek hem Türkiye açısından hem de İstanbul açısından bu projelerin mutlaka uygulanması gerektiğini belirterek, "Bunu bütçe kaynaklarından finanse edebiliriz. Özel sektörün bunu yapmasını sağlayabiliriz. Bir miktar Hazine garantisi ile. Netice itibariyle bu projelerin gerçekleşmesi gerekiyor" diye konuştu.

    Vergi mükelleflerinin kaygıları

    Şimşek, Reza Zarrab'ın ödediği vergi miktarına ve Türkiye'de vergi mükelleflerine farklı muamele yapılıp yapılmadığına dair sorulara ise şöyle yanıt verdi:

    "Buradaki tartışmada sapla samanı ayırmamız lazım. Elmalarla armutları mukayese etmemiz lazım. İhracat üzerinde bir vergi yok. Hatta bir KDV iadesi var. Örneğin, bir şirketiniz var, ihracat yapıyor ve bir gelir elde ediyor. Oradan kurumlar vergisi ödenecektir. Ona bakmamız lazım. İsimler üzerinden gidemem, vergide gizlilik esastır. Sonuçta insanları biz hükümete yakın olan olmayan gibi sınıflandırmıyoruz".

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul'da 17 Aralık'ta sabaha karşı yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile bir operasyon başlatıldı.

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz'ün koordinasyonunda, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, işadamları Ali Ağaoğlu, Reza Zarrab ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de aralarında bulunduğu 89 kişi evlerinde yapılan aramaların ardından göz altına alınmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow