hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

    Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
    expand

    Siyasilerden gelen tek seferde sert faiz indirimi taleplerine karşın Merkez Bankası (TCMB), küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de gözönüne alarak bir hafta vadeli repo faizini ölçülü bir adımla 75 baz puan indirerek yüzde 8.75'e çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Tayyip Erdoğan'ın TCMB'yi faizleri yüksek tuttuğu gerekçesiyle sert şekilde eleştirmesinin ardından gerçekleşen ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında diğer kısa vadeli faizlerde ise değişikliğe gidilmedi.

    Bankacılar şu an kullanılan faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 12 seviyesinde bir indirim yapmayan TCMB'nin kendisine önemli bir esneklik sağladığına dikkat çektiler. Faiz koridorunun sabit bırakılması sayesinde gerekmesi halinde piyasaya uygulanan faiz likidite adımlarıyla yüzde 11.50'lere kadar çıkabilecek. Bu gerektiğinde likiditede adımlarıyla 275 baz puana kadar sıkılaştırma yapılabileceği anlamına geliyor.

    Bankacılara göre iki ay üst üste gerçekleştirilen toplam 125 baz puanlık indirime karşın TL'nin sert değer kaybetmemesinin önemli bir nedeni faiz koridorunun üst bandının sabit bırakılması. TCMB geçen ay da bir yıl aradan sonra ilk kez indirime giderek politika faizini 50 baz puanlık indirimle yüzde 9.50'ye çekmişti.

    Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurların yakından izleneceği belirtilen PPK açıklamasında, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği vurgulandı.

    Kararın ardından TCMB'nin güncel bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8.75, gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11.50, borçlanma faiz oranı ise yüzde 8 seviyesinde bulunuyor.

    Reuters'ın anketine göre PPK toplantısında bütün katılımcılar politika faizinde indirim beklerken, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın faizlerdeki indirimin ölçülü olacağını açıklaması ardından beklentiler 50 baz puanda yoğunlaşmıştı. Ankete 20 kurum katılırken, bir kurum politika faizinde 25 baz puan, 16 kurum 50 baz puan, üç kurum ise 75 baz puan indirim bekliyordu.

    Şeker Yatırım Başekonomisti Gülay Girgin, "Piyasada genel beklenti politika faizinde 50 baz puan indirim yönündeydi. İndirim, bunun biraz üzerinde olsa da, koridorda herhangi bir değişikliğe gitmemesi önemli. Para politikasına yönelik önümüzdeki döneme ilişkin soru işaretleri vardı. Koridoru sabit tutması soru işaretlerini giderici etki yarattı. Küresel belirsizliklerin dönem dönem finansal piyasalar üzerinde yaratması olası baskıya karşı, esnekliğini korudu. Bunu pozitif olarak algılıyoruz. TL üzerinde oluşabilecek baskıya karşı elinde esnekliği sağlayacak silah olduğunu onaylayan bir karar oldu" dedi.

    TCMB kararı ardından tahvil/bono piyasasında anlamlı bir değişim olmazken ilk tepki olarak 2.13'ün altına gerileyen dolar/TL TSİ 1526'da 2.1354/2.1360 seviyesinde işlem gördü. PPK kararı öncesi kur 2.1320 seviyesindeydi.

    Citi tarafından yayımlanan bir notta ise "TCMB gösterge faizi 75 baz puan ile 50 baz puanlık beklentinin üzerinde indirdi, ancak koridorda değişiklik yapmamayı seçti. Bu nedenle biz TCMB'nin yüzde 12 seviyesindeki borç verme faiziyle ilgili olarak seçenekleri açık tuttuğuna inanıyoruz. Piyasada bir kez daha bozulma olursa fonlamayı sonuna kadar kısabilirler" denildi.

    MB: Enflasyon kayda değer düşecek

    TCMB geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımalarının kademeli olarak azalacağını belirttiği açıklamasında, "Baz etkisinin de katkısıyla bu aydan itibaren enflasyonda kayda değer bir düşüş gözleneceği tahmin edilmektedir" dedi.

    Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilen açıklamada, "Bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebi ılımlı bir eğilim sergilemektedir. İhracat ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapmaktadır. Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir" görüşüne yer verildi.

    Başbakan eleştirmişti

    TCMB, Erdoğan'ın faiz indirimi yönündeki çağrılarından haftalar sonra gerçekleştirdiği Mayıs PPK toplantısında bir hafta vadeli repo faizinde 50 baz puan indirime gitmiş, Erdoğan ise bu indirimi yetersiz bulmuştu.

    Erdoğan artışların 500 baz puanlı seviyelerle yapılırken indirimlerin 50'şer baz puanlı seviyelerde yapılmasını "dalga geçmek" olarak nitelendirmişti. Bu kapsamda TCMB'nin bugünkü kararı, TCMB'nin bağımsızlığı ve siyasi açıdan da önemli bir karardı ve piyasa tarafından yakından takip edildi.

    Başçı ölçülü indirim sinyali vermişti

    Başçı, 16 Haziran'da Konya'da yaptığı konuşmada, 2015 sonunda enflasyonu yüzde 5'e indirmek için bütün şartların olduğunu söyleyerek, enflasyonda düşüşü gördükçe ölçülü faiz indirimleri yapılabileceğini ancak bunu engelleyecek geçici faktörlerin ortaya çıkması halinde de daha temkinli bir indirim süreci izleyebileceklerini söylemişti.

    Başçı, "Şimdiye kadar ölçülü faiz indirimi dediğimizde ya 25 ya 50 ya 75 baz puanlık değişiklikler yaptığımız oldu aşağı veya yukarı yönde. Dolayısıyla ölçülü indirim dediğimizde piyasa aşağı yukarı bunlardan biri olarak algılar. Ölçülü dedikten sonra daha farklı bir değişiklik yaptığımız olmadı şimdiye kadar. Olmayacak diye söylemiyorum ama şu ana kadar öyle bir örnek yok" dedi.

    Nuri Bilge Ceylan'a göre en iyi 10 film

    Sıradan nesnelerden sanat eseri yapılırsa...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow