hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası faizde değişikliğe gitmedi

    Merkez Bankası faizde değişikliğe gitmedi
    expand

    Merkez Bankası (TCMB), Nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklentilere paralel olarak bir hafta vadeli repo faizini yüzde 10'da sabit tutarken, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun süreceğini vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki kısmi iyileşmenin, gerektiğinde likidite politikası yoluyla ilave bir sıkılaşmaya duyulabilecek ihtiyacı azalttığına dikkat çeken TCMB, bu nedenle geç likidite penceresi borç verme faiz oranında teknik bir indirime gidilmesine karar verdiğini açıkladı.

    TCMB geç likidite penceresi gecelik borç verme faiz oranını ise yüzde 15'ten yüzde 13.5'e indirdi.

    TCMB'nin Ocak ayında yaptığı sert faiz artışı ardından hükümet kanadından 30 Mart'taki yerel seçimlerin ardından faiz indirimleri yapılması gerektiği yönünde açıklamalar yapılıyordu.

    Başbakan Tayyip Erdoğan 4 Nisan'da yaptığı açıklamada, yerel seçimlerin ardından faizlerin düşmeye başladığını ve PPK'nın yeniden olağanüstü toplanıp faizleri düşürmesi gerektiğini söylemişti. Bu açıklamanın ardından Kayseri'de konuşan Başçı ise zamanlaması PPK tarafından belirlenmek üzere faiz indirimi yapabileceklerini ancak büyük montanlı indirim beklenmemesi gerektiğini açıklamıştı.

    Reuters'ın 16 katılımcı ile gerçekleştirdiği ankete katılan kurumların 15'i 24 Nisan'da TCMB'nin kısa vadeli faizlerde bir değişikliğe gitmesini beklenmezken, bir katılımcı marjinal fonlama oranında indirim bekliyordu. Öte yandan iki katılımcı bu ay itibariyle TL ZK'lara faiz uygulamasına başlanabileceğini öngörüyordu.

    TCMB TL cinsi zorunlu karşılıklara faiz uygulamasına ilişkin ise herhangi bir adım atmadı.

    Başçı daha önce yaptığı bir açıklamada, ekonomideki gidişata, bankacılık sektörü ve kredi büyümesindeki gelişmelere bağlı olmak şartı ile gerekirse TL cinsi zorunlu karşılıklara faiz ödenebileceğini ve ilk adım olarak yüzde 2.5-3 faiz ödenmesinin uygun olacağını belirtmişti.

    MB: Sıkı duruş sürecek

    PPK açıklamasında Ocak ayında yapılan güçlü ve önden yüklemeli parasal sıkılaştırmanın, yukarı yönlü risklerin orta vadeli enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerini sınırladığını belirten TCMB,

    "Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" açıklamasını ise yineledi.

    Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, bu cümlenin aynen korunmasının "TCMB kredibilitesi açısından pozitif" olduğunu söyledi.

    Kur geriledi faiz yükseldi

    Dolar/TL TCMB'nin haftalık repo faizini değiştirmemesi ardından gerilerken spot piyasada son işlemde yüzde 9.70 seviyesinde olan 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 10.01'e kadar yükseldi ancak bu yükseliş kalıcı olmadı. Karar öncesi 2.1400 seviyesinde olan dolar/TL 2.1278'e kadar geriledi.

    Commerzbank Gelişmekte olan ülkeler Araştırma Müdürü Simon Quijano-Evans, "TCMB'nin bağımsız açıklaması" başlıklı raporunda, "Gelecek aylarda faiz indirimini olasılık dahilinde görüyoruz. Liranın değer kaybetmesine neden olmadan bugünkü geç likidite penceresi faizinin yüzde 15'ten 13.5'e indirilmesi bu yönde atılan bir ilk adım olarak görülmelidir" dedi.

    Nisan ayı başında TCMB piyasada daha fazla likidite bırakıp ortalama fonlama maliyetini mevcut politika bileşiminde olabilecek en düşük seviyeye, yüzde 10'a kadar düşürerek piyasada "ölçülü" bir faiz indirimi etkisi yaratmıştı.

    Ortalama fonlama maliyeti 22 Nisan itibarıyla yüzde 10.02 seviyesinde bulunuyor.

    TCMB PPK açıklamasında sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının yavaşlamaya devam etmekte olduğunu belirtti. İlk çeyreğe dair açıklanan verilerin yurt içi özel kesim nihai talebinde ivme kaybına işaret ettiğine dikkat çekilen TCMB açıklamasında, "Net ihracatın ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapması beklenmektedir. Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir" denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow